Η Διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού είναι μία κοινή νευρολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας που επηρεάζει τη συμπεριφορά, την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία. Μαζί με την ΔΕΠΥ ( Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν ως αποστροφή προς συγκεκριμένα τρόφιμα, υπερευαισθησία σε υφές και γεύσεις και ανεπαρκή πρόσληψη ενεργειακών αναγκών.

Χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι η καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη, τελετουργικές ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και διαταραχές στην κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα άτομα μπορεί επίσης να έχουν καθυστερήσουν να αναπτύξουν δεξιότητες σίτισης και την ικανότητα να ταΐζονται μόνοι τους.

Συνήθη διατροφικά ζητήματα σε νέους και παιδιά με αναπτυξιακές και νοητικές αναπηρίες και τα αίτια τους

Ανεπαρκής πρόσληψη ενέργειας λόγω:

  • Περιορισμένων επιλογών τροφίμων
  • Τυχόν παρενέργειες φαρμάκων που επηρεάζουν την όρεξη.

Ελλιποβαρείς:

  1. Ανεπαρκής πρόσληψη ενέργειας
  2. ΔΜΣ <5η εκατοστιαία θέση για παιδιά ηλικίας 2-20 ετών
  3. Παρενέργειες φαρμάκων που επηρεάζουν την όρεξη
  4. Περιορισμένες επιλογές τροφίμων λόγω συμπεριφοράς

Υπέρβαροι/παχύσαρκοι

  1. ΔΜΣ >85η εκατοστιαία θέση για παιδιά ηλικίας 2-20 ετών
  2. Εκτιμώμενη υπερβολική πρόσληψη ενέργειας
  3. Παρενέργειες φαρμάκων που επηρεάζουν την όρεξη
  4. Χαμηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας
  5. Επιλογές τροφίμων που έχουν υπερβολικές θερμίδες

Υπάρχει κατάλληλη διατροφική αγωγή;

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για νέους με αυτισμό, αλλά η αφαίρεση ορισμένων πρωτεϊνών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη (πρωτεΐνη σιταριού ) και χωρίς καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) έχει τις περισσότερες έρευνες και είναι μία από τις πιο κοινές διαιτητικές παρεμβάσεις. Περίπου το 25% των ασθενών βρίσκουν ανακούφιση και βελτίωση με αυτή τη δίαιτα. Τόσο επισήμως μέσα από μελέτες όσο και ανεπίσημα με αναφορές γονέων αναφέρεται επιτυχία όταν αυτές οι δύο πρωτεΐνες αφαιρούνται από τη διατροφή.

πηγές: kraus , https://www.webmd.com/diet/features/diet-and-autism