Πόσες φορές δεν σκέφτηκες ότι θα ήταν καλή ιδέα να ξεκινήσεις συνεδρίες μ έναν ψυχολόγο;

Πόσες άλλες φορές δεν ένιωσες ότι είναι απαραίτητο να βάλεις στη ζωή σου την ψυχοθεραπεία γιατί έχεις φτάσει σε τέλμα, σε αδιέξοδο, σ ένα σημείο που σίγουρα χρειάζεσαι βοήθεια;

Πόσες ακόμα φορές δεν σου δημιουργήθηκαν καταστάσεις άσχημες που σκέφτηκες ότι, δεν  μπορεί κάποιος τρόπος θα υπάρχει, κάποια τεχνική για να μπορέσω να ξεπεράσω όλη αυτή τη δύσκολη συνθήκη;

Όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει πάρα πολλούς λογούς που ενώ κάποιος μπορεί να νιώθει όλα τα παραπάνω, δεν αποφασίζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Από το «Δεν έχω καθόλου χρόνο» έως το «Απ’ τη στιγμή που έχεις φίλους να τα πεις είναι κάπως περιττός ο ψυχολόγος, εκεί πάνε όσοι νιώθουν μόνοι τους » και το «Είναι αρκετά χρήματα και ποιος ξέρει πόσο καιρό θα πάρει και αν θα έχει αποτέλεσμα», είναι όλα λάθος.

 Λάθος το να μην βάζεις ως προτεραιότητα μέσα στη μέρα σου, στην εβδομάδα, στο μήνα σου, τη δουλειά για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία. Λάθος το να εξισώνεις τον φίλο με τον ψυχολόγο. Ο καθένας παίζει τον δικό του ρόλο στη ζωή σου και σίγουρα δεν είναι ο ίδιος. Λάθος το να είναι ανασταλτικός παράγοντας το οικονομικό κομμάτι όταν μιλάμε για την πιο σημαντική παράμετρο της υγείας σου, την ψυχική.

Όπως όταν πονέσει το δόντι μας, θα πάμε στον οδοντίατρο και όταν νιώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά μας θα πάμε στον καρδιολόγο, αντίστοιχα όταν αντιμετωπίζουμε θέματα ψυχικής υγείας θα πρέπει να πάμε στον ψυχολόγο.

Και όλα αυτά γιατί:

Priority copy

Δουλεύοντας μ έναν ψυχολόγο η θεραπευτική σχέση μπορεί να σου δώσει μια ευκαιρία να εξερευνήσεις τις σκέψεις σου, τα συναισθήματα σου και να ανακαλύψεις μοτίβα συμπεριφορών του εαυτού σου.

Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να σπάσεις αυτά τα μοτίβα, ώστε να γίνεις πιο λειτουργικός. Nα σε εκπαιδεύσει σε  δεξιότητες και τεχνικές ώστε να μπορείς να διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά γεγονότα και καταστάσεις μέσα στην καθημερινότητα που σου προκαλούν δυσφορία, στρες, θυμό και όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που δυσκολεύουν τη ζωή σου πρωτίστως και τη ζωή των γύρω σου δευτερευόντως.

Μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις κίνητρα για τη ζωή σου, να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να στρέφεσαι με αγάπη στους σημαντικούς και ασήμαντους -αν υπάρχει αυτό! -άλλους.

Όλα αυτά για να επιτευχθούν χρειάζεται πολλή δουλειά και είναι βέβαιο ότι το ταξίδι αυτό θα μεγάλο και ίσως είναι επίπονο. Θα κρύβει όμως και πολλές εκπλήξεις. Θα έχει μικρές νίκες και μεγάλες χαρές.

Μη στερήσεις από τον εαυτό σου λοιπόν το δώρο της ψυχοθεραπείας!

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Σοφία Λαζαρίδου – Ψυχολόγος