Ο διαβήτης που διαγνώσκεται πρώτη φορά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ονομάζεται σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ). Ο ΣΔΚ αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη.
Ο ΣΔΚ διαγιγνώσκεται κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης επειδή τότε υπάρχει αύξηση των επιπέδων των ορμονών ανταγωνιστών-ινσουλίνης και της αντίστασης στην ινσουλίνη που φυσιολογικά εμφανίζεται αυτή την περίοδο.
Ποιοί είναι οι κίνδυνοι στον Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης;
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πίσω από τον διαβήτη κύησης δεν αφορούν μόνο την μητέρα, αλλά και το έμβρυο.
για την μητέρα:
- Υπέρταση
- Καισαρική τομή λόγω μεγάλου βάρους μωρού
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
για το έμβρυο:
- Μεγάλο βάρος (μεγαλύτερο από εκείνο που αντιστοιχεί στην ηλικία κύησης)
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Προεκλαμψία
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στις περισσότερες γυναίκες, θα επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά την εγκυμοσύνη. Άλλες πάλι θα καταλήξουν να αναπτύσσουν διαβήτη.
Περίπου το 15% έως 25% των γυναικών με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη κύησης θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 1 – 2 χρόνια μετά την εγκυμοσύνη και το 35% έως 70% σε 10 – 15 χρόνια μετά την εγκυμοσύνη.
Ποιοί είναι οι στόχοι που πρέπει να θέσεις;
Ως θεραπευτική προσέγγιση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης, θα πρέπει να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή γλυκαιμία. Ο γλυκαιμικός έλεγχος ιδανικά θα πρέπει να είναι ως εξής:
- γλυκόζη νηστείας και προγευματική —>70-95 mg/dl
- μεταγευματική γλυκόζη 1 ώρα μετά —> 90-130 mg/dl
- μεταγευματική γλυκόζη 2ώρες μετά —> 80-120 mg/dl
Υπάρχει ιδανική διατροφή;
Για να επιτύχεις τους παραπάνω στόχους, βασικό σου μέλημα είναι η κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με κατάλληλη φυσική δραστηριότητα. Με τις κατάλληλες αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες αυτό το διάστημα θα καταφέρεις να εξαλείψεις κάθε κίνδυνο για την πορεία της εγκυμοσύνης σου αλλά και για την υγεία του παιδιού.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας για το 2021, η διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη κύησης περιλαμβάνει:
- 35-45% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης υδατάνθρακες (κατά βάση σύνθετους ) ή ≥175 γρ υδατάνθρακες / ημέρα ( προϊόντα ολικής αλέσεως)
- 20-25% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνες ή ≥ 70γρ πρωτεϊνών / ημέρα (πουλερικά, όσπρια)
- 30-40% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης καλά λιπαρά (ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο)

Important info
Οι πρόσληψη φυτικών ινών θα πρέπει να αγγίζει τα 30γρ ημερησίως.
Σε περίπτωση παχυσαρκίας (ΔΜΣ ≥ 30 κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης) συνιστάται μία μέτρια πρόσληψη ενέργειας περίπου 25 kcal / κιλό σωματικού βάρους. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να καταναλώνεις λιγότερο από 1800 kcals / ημέρα. Να υπογραμμίσουμε, πως η κατανομή των θερμίδων θα πρέπει να γίνεται σε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα ώστε να αποφευχθεί τυχόν κέτωση.
Διάβασε εδώ περισσότερα για τη κέτωση
Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης και Ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι ο προτιμώμενος παράγοντας για τη διαχείριση τόσο του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 όσο και του 2 στην εγκυμοσύνη, επειδή δεν διασχίζει τον πλακούντα. Επίσης, οι από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, όπως η μετφορμίνη, συνήθως δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη στον διαβήτη τύπου 2 και είναι αναποτελεσματικοί στον διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των εγκύων γυναικών με μη διαγνωσμένο διαβήτη έχει αυξηθεί κατά πολύ. Ως εκ τούτου, συστήνεται ο έλεγχος των γυναικών για προδιάθεση σε διαβήτη και διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 κατά την πρώτη προγεννητική τους επίσκεψη.