Υπάρχει πληθώρα άρθρων και συζητήσεων γύρω από τη ζάχαρη.

Προκαλεί καρκίνο; Μήπως η ζάχαρη τροφοδοτεί τα καρκινικά κύτταρα, κάνοντάς τα να αναπτύσσονται πιο επιθετικά; Και πώς η ζάχαρη που καταναλώνεις μέσω των τροφίμων και των ποτών επηρεάζει την υγεία σου; τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, για να δούμε για ποιο λόγο χρειάζεται ζάχαρη ο οργανισμός σου και πως την καταναλώνεις διατροφικά.

Γιατί χρειάζεσαι την ζάχαρη;

Η μορφή της ζάχαρης που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε είναι η επιτραπέζια ζάχαρη, η οποία είναι μια απλή ζάχαρη που διαλύεται στο νερό και δίνει στα πράγματα μια γλυκιά γεύση. Η κανονική της ονομασία είναι σακχαρόζη και αποτελείται από κρυστάλλους γλυκόζης και φρουκτόζης. Η επιτραπέζια ζάχαρη είναι εξευγενισμένη, δηλαδή έχει υποστεί επεξεργασία για την εξαγωγή της από μια φυσική πηγή (συνήθως ζαχαρότευτλα).

Η γλυκόζη είναι το βασικό καύσιμο που τροφοδοτεί κάθε ένα από τα κύτταρά μας. Αν τρώμε ή πίνουμε πράγματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, όπως τα αναψυκτικά, η γλυκόζη απορροφάτε κατευθείαν στο αίμα μας, έτοιμη για χρήση από τα κύτταρά μας. Αν στο γεύμα υπάρχει μια αμυλούχα τροφή, όπως τα ζυμαρικά, τα ένζυμα τη διασπούν και τη μετατρέπουν σε γλυκόζη. Και αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχουν υδατάνθρακες στη διατροφή μας, τα κύτταρα μπορούν να μετατρέψουν το λίπος και τις πρωτεΐνες σε γλυκόζη ως έσχατη λύση, επειδή χρειάζονται γλυκόζη για να επιβιώσουν.

Εδώ είναι που η ζάχαρη και ο καρκίνος αρχίζουν να συγκρούονται, επειδή ο καρκίνος είναι μια ασθένεια των κυττάρων.

“Η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο”- Μύθος ή Αλήθεια;

Τελικά η ζάχαρη αναγεννά τον καρκίνο;

Τα καρκινικά κύτταρα συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα, πολλαπλασιάζονται με εξίσου γρήγορο ρυθμό, απαιτώντας πολλή ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολλή γλυκόζη. Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται όμως επίσης πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως αμινοξέα και λίπη- δεν είναι μόνο η ζάχαρη που αποζητούν.

Εδώ είναι που γεννήθηκε ο μύθος ότι η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο: αν τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται πολλή γλυκόζη, τότε η αποκοπή της ζάχαρης από τη διατροφή μας πρέπει να βοηθήσει να σταματήσει η ανάπτυξη του καρκίνου, και θα μπορούσε ακόμη και να σταματήσει η ανάπτυξή του εξαρχής. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Όλα τα υγιή κύτταρά μας χρειάζονται επίσης γλυκόζη και δεν υπάρχει τρόπος να πούμε στο σώμα μας να αφήσει τα υγιή κύτταρα να έχουν τη γλυκόζη που χρειάζονται, αλλά να μην τη δώσει στα καρκινικά κύτταρα.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τήρηση μιας δίαιτας “χωρίς ζάχαρη” μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση διάγνωσης.

Ένοχη ή αθώα η ζάχαρη για την ύφεση του καρκίνου;

Εάν από τα παραπάνω, έφτασες στο συμπέρασμα πως η διακοπή της ζάχαρης δεν βοηθάει στη θεραπεία του καρκίνου, δεν έχεις εν μέρη άδικο. “Άμεσα”, δεν θα υπάρξει βελτίωση. Όμως η μεγάλη αλήθεια είναι πως, μειώνοντας σημαντικά την πρόσληψη ζάχαρης τότε προλαμβάνεις τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού σου βάρους και ισχυρά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου. Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία είναι η μεγαλύτερη αναστρέψιμη αιτία καρκίνου μετά το κάπνισμα.

Πηγές: https://news.cancerresearchuk.org/2020/10/20/sugar-and-cancer-what-you-need-to-know/