Πέρασαν κιόλας 9 μήνες… Το κράτησες στα χέρια σου… Κι όμως δεν ήρθε ακόμη η στιγμή που θα σταματήσεις να… “τρως για δύο”! Η διατροφή σου θα πρέπει να είναι το ίδιο και περισσότερο θρεπτική και πλήρης, καθώς ο θηλασμός θα είναι η αποκλειστική τροφή του μικρού πλάσματος για αρκετές εβδομάδες.

Άμεσα διαθέσιμο, αγνό, χωρίς ορμονικές αλλοιώσεις, χωρίς αντιβιοτικά ή ζωικές ορμόνες, με την καλύτερη αναλογία υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών για να μεγαλώσει το μικρό πλασματάκι, το μητρικό γάλα παρέχει απίστευτα οφέλη τόσο για το βρέφος όσο και και για την μητέρα. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η διατροφή σου είναι σε πολλά σημεία παρόμοια με τη διατροφή σου κατά την εγκυμοσύνη, με πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι όταν θηλάζεις;

Το γεγονός ότι μπορείς να παράγεις γάλα με μια διατροφή όχι και τόσο επαρκής, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις. Όταν θηλάζεις, δεν έχεις στόχο να εξαντλήσεις το απόθεμα θρεπτικών συστατικών του οργανισμού σου, πράγμα πολύ επικίνδυνο για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία σου. Με την πράξη αυτή θα στερήσεις την απαραίτητη ενέργεια από τον οργανισμό σου και θα επηρεάσεις ενδεχομένως την παροχή γάλακτος.

Το σώμα σου γενικά καίει περίπου 300 έως 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα όσο θηλάζεις, ανάλογα με το αν είναι αποκλειστικός ή όχι ο θηλασμός (ο αποκλειστικός συνήθως φτάνει τις 450 έως 500). Καλό θα ήταν λοιπόν να έχεις κατά νου τις επιπλέον διατροφικές σου ανάγκες κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Τι τροφές να επιλέγεις όταν θηλάζεις;

Το να τρως “καλά” όταν θηλάζεις σημαίνει να λαμβάνεις μια ποικιλία θρεπτικών και αγνών τροφών. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρι και φυτικές ίνες θα πρέπει να σου γίνουν συνήθεια, να σου γίνουν ανάγκη! Χρειάζεσαι επιπλέον ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και φολικό οξύ.

Πλούσιες πηγές ασβεστίου: μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανίδα (kale), σόγια, τόφου, αμύγδαλα, ταχίνι, σπόροι όπως παπαρουνόσπορος, σουσάμι, λιναρόσπορος, φυτικό γάλα σόγιας και ρυζιού, όσπρια όπως φασόλια και ρεβίθια

Πλούσιες πηγές σιδήρου: φρούτα, σπόροι, όσπρια, ξηροί καρποί, πουρές ντομάτας, πατάτες με την φλούδα,

Πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος: φυλλώδη πράσινα λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, αβοκάντο, πορτοκάλια, μάνγκο, όσπρια όπως φασόλια και φακές, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, λιναρόσπορος

Πλούσιες πηγές βιταμίνης C : φράουλες, πορτοκάλι, ανανάς, ακτινίδιο, μάνγκο, παπάγια, κουνουπίδι, λαχανάκια βρυξελλών, πιπεριές και λαχανίδα(kale).

Ποια είναι τα 5 top τρόφιμα στην διατροφή σου ως θηλάζουσα;

  • Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, κάλιο, και βιταμίνη C, όπως και η B6 η οποία βοηθάει με τις πρωινές ναυτίες και βοηθάει στην διάπλαση του εγκεφάλου του βρέφους. Καθώς όμως είναι και πλούσιο σε λίπος, μην το παρακάνεις!

  • Μάνγκο

Κάθε μπουκιά μάνγκο, περιέχει περισσότερο βιταμίνη C και A από μία σαλάτα. Αυτό το γλυκό και εξωτικό φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο που ανακουφίζει από τις κράμπες, συνήθες σύμπτωμα.

  • Φακές

Οι φακές είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, σημαντικό για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του βρέφους. To φυλλικό επίσης προστατεύει από οποιαδήποτε ανωμαλία του νευρικού σωλήνα, επομένως…. φά’ το!

  • Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρος και άλλα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το βρέφος. Ακόμη φημίζονται για τις φυτικές ίνες που περιέχουν και θα σε βοηθήσουν σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.

  • Σολομός

Πλούσιος σε απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και τα μάτια του μωρού, ο σολομός αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για την θηλάζουσα. Μπορείς να το εντάξεις 2-3 φορές την εβδομάδα στην διατροφή σου, εφόσον έχει περάσει το οποιοδήποτε στάδιο αναγούλας.

Είναι ανάγκη να αλλάξεις τις συνήθειες σου ως νέα μητέρα που θηλάζει, με την ελπίδα και την προσδοκία να καταφέρεις να τις κάνεις τρόπο ζωής. Η ποικιλία φρέσκων τροφών, η επιλογή αγνών υλικών, θα πρέπει να γίνει – ή γιατί όχι; – να είναι συνήθεια και κομμάτι της ρουτίνας μέσα και έξω από την κουζίνα σου. Προστάτευσε το μικρό πλασματάκι σου, θωράκισε πρώτα τον οργανισμό και μέσα από αυτό τον δικό του.