Την στιγμή που τα νεφρά σου δεν λειτουργούν όσο καλά θα έπρεπε, τότε τα απόβλητα και τα υγρά συσσωρεύονται στο σώμα σου. Με την πάροδο του χρόνου, τα απόβλητα αυτά και τα επιπλέον υγρά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα καρδιάς, οστών και άλλα προβλήματα στην υγεία σου. Ένα πλάνο διατροφής φιλικό προς τα νεφρά, έχει ως στόχο τον περιορισμό της ποσότητας ορισμένων μετάλλων και υγρών που τρως και πίνεις. Αυτό πιθανότατα θα βοηθήσει στο να μην συσσωρεύονται τα απόβλητα και τα υγρά και τελικά να μην προκαλούν προβλήματα.

Το πόσο αυστηρό πρέπει να είναι το πρόγραμμα γευμάτων σου εξαρτάται από το στάδιο της νεφρικής νόσου. Στα αρχικά στάδια της νεφρικής νόσου, μπορεί να έχεις ελάχιστους ή καθόλου περιορισμούς στο τι καταναλώνεις. Καθώς η νεφρική νόσος επιδεινώνεται, τότε μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε:

Κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Λίγο μόνο κάλιο είναι αρκετό για να κάνει τους μυς σου να λειτουργούν, αλλά η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να είναι επικίνδυνη. Όταν τα νεφρά σου δεν λειτουργούν καλά, τα επίπεδα καλίου μπορεί να είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά. Η υπερβολική μεγάλη ή μικρή πρόσληψη καλίου μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες, προβλήματα με τον τρόπο που χτυπάει η καρδιά σου και μυϊκή αδυναμία.

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι: φρούτα: Μήλα, βατόμουρα, σταφύλια, ανανάδες και φράουλες λαχανικά: Κουνουπίδι, κρεμμύδια, πιπεριές, ραπανάκια, κολοκυθάκι, μαρούλια αμυλούχα: Πίτα, τορτίγιες, λευκό ρύζι και λευκό ψωμί κρέας: Μοσχάρι και κοτόπουλο

Φώσφορος

Ο φώσφορος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Σε συνεργασία με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, διατηρεί την υγεία των οστών σου. Τα υγιή νεφρά διατηρούν τη σωστή ποσότητα φωσφόρου στο σώμα. Όταν όμως τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά, ο φώσφορος μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σου οδηγώντας πιθανότατα σε πιο αδύναμα οστά που σπάνε εύκολα.

Ο φώσφορος συχνά πρέπει να περιοριστεί σε νεφρική νόσο. Ανάλογα με το στάδιο της νεφρικής νόσου, ο γιατρός σου μπορεί επίσης να σου συνταγογραφήσει φάρμακο “δεσμευτή φωσφορικών αλάτων”, ώστε να βοηθήσει στην μη- συσσώρευση φωσφόρου στο αίμα. Ο φωσφορικός συνδετικός παράγοντας μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά θα πρέπει και πάλι να προσέχεις πόσο φωσφόρο καταναλώνεις τρώγοντας.

Τροφές με χαμηλότερή περιεκτικότητα σε φώσφορο

προζυμένιο ψωμί, δημητριακά καλαμποκιού ή ρυζιού και κρέμα σιταριού (ασουρές) ποπ κορν λεμονάδες

Υγρά

Ανάλογα με το στάδιο της νεφροπάθειας και τη θεραπεία σου, ο γιατρός πιθανότατα μπορεί να σου πει να περιορίσεις τα υγρά. Αυτό συμβαίνει διότι τα κατεστραμμένα νεφρά δεν απομακρύνουν τα επιπλέον υγρά όσο καλά θα έπρεπε. Η υπερβολική ποσότητα υγρών στο σώμα σου λοιπόν μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τρόφιμα όπως οι σούπες ή οι τροφές που λιώνουν, όπως ο πάγος, το παγωτό και η ζελατίνη, έχουν πολύ νερό. Το ίδιο και πολλά φρούτα και λαχανικά επομένως , καλό θα ήταν να τα περιορίσεις, πάντα με την σύμφωνη γνώμη ειδικού διαιτολόγου.

Εν κατακλείδι, τόσο αυτό που τρώς και όσο και αυτό που πίνεις επηρεάζει την συνολική σου υγεία. Η διατήρηση υγιούς βάρους και η ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος σε βοηθάει να ελέγξεις την αρτηριακή σου πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως και τυχόν επιδείνωση της νεφρικής βλάβης.

kidney food

πηγή: https://www.kidneyfund.org/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/kidney-friendly-diet-for-ckd.html