Σίγουρα την έχει πάρει κάπου το μάτι σου…Η κετογενική διατροφή έγινε γνωστή την προηγούμενη 10ετία και συνεχίζει έως τώρα ακάθεκτη με λάτρεις που ορκίζονται σ’αυτη. Τελικά τι ισχύει για την δίαιτα αυτή;

Τί είναι;

Η κετογονική δίαιτα (ή κετο δίαιτα, για συντομία) είναι μια δίαιτα χαμηλή σε ποσότητα υδατανθράκων, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις την υγεία σου. Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί ακόμη και να έχουν οφέλη κατά του διαβήτη, του καρκίνου, της επιληψίας και της νόσου του Alzheimer.

Πώς λειτουργεί;

Σε αυτό το διατροφικό μοντέλο οι υδατάνθρακες αντικαθίστανται από την κατανάλωση λίπους.  Αυτή η μείωση των υδατανθράκων βάζει το σώμα σου σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Η κέτωση είναι μια μεταβολική κατάσταση στην οποία το σώμα σου χρησιμοποιεί λίπος για καύσιμα αντί για υδατάνθρακες. Εμφανίζεται όταν μειώνεις σημαντικά την κατανάλωση υδατανθράκων, περιορίζοντας την παροχή γλυκόζης (ζάχαρη) στο σώμα σου, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα.

Έχει κάποιο όφελος μια τέτοιου είδους διατροφή;

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην ινσουλίνη. Αυτό, μαζί με τις αυξημένες κετόνες, έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία.

1.Βοηθά στην απώλεια βάρους.

Η κετογονική διατροφή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσεις βάρος και να μειώσεις τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης κάποιας ασθένειας.

2.Αποτελεί πολύ καλή επιλογή για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από αλλαγές στο μεταβολισμό, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και την εξασθενημένη λειτουργία της ινσουλίνης. Η κετογονική δίαιτα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις περίσσεια λίπους, το οποίο συνδέεται στενά με τον διαβήτη τύπου 2, τον προ-διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο.

3.Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάϊμερ.

Η κετο δίαιτα μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξή της νόσου

4.Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Έρευνα έχει δείξει ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις των επιληπτικών κρίσεων σε επιληπτικά παιδιά

5.Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών.

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Όσο βοηθητική είναι αυτού του είδους η διατροφή, εγκυμονεί και αρκετές παρενέργειες που σε ευπαθή άτομα μπορούν να αποβούν επικίνδυνες. Για να δεις αναλυτικότερα τι εννοούμε, δες εδώ. Πριν προβείς να ακολουθήσεις μία τέτοια διατροφή καλό θα είναι να συμβουλευτείς αρχικά τον γιατρό σου και φυσικά έναν επαγγελματία διατροφολόγο-διαιτολόγο, που θα σε κατευθύνει και θα σε εκπαιδεύσει σωστά ως προς τις επιλογές που μπορείς να κάνεις. Διάβασε περισσότερα για την κετογονική διατροφή εδώ.