Είτε αναρρώνεις από ένα επίμονο κρύωμα, είτε απλά βρίσκεσαι σε κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τον κορονοϊό, ένα είναι το μόνο σίγουρο : είσαι σπίτι όλη την ώρα. Αυτή η πραγματικότητα αυξάνει τις πιθανότητες  να ξεφύγεις από τις υγιεινές διατροφικές σου συνήθειες καθώς και από την καθημερινή σου άσκηση.

Νιώθεις οτι πεινάς όλη την ώρα; 

Η βόλτα μέχρι το ψυγείο έχει γίνει η κύρια φυσική δραστηριότητα της ημέρας σου; 

Σε καταλαβαίνουμε! 

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να σκεφτείς, πόσες φορές(από αυτές που πήγες στο ψυγείο) πεινούσες πραγματικά; 

Παρακάτω θα διαβάσεις τα σημάδια της πραγματικής και της συναισθηματικής πείνας έτσι ώστε να τις ξεχωρίζεις! 

Η πραγματική πείνα :

•Αυξάνεται σταδιακά

•Συμβαίνει ώρες μετά από ένα γεύμα

•Είναι γενική (δεν αφορά ένα συγκεκριμένο τρόφιμο)

•Σταματάει όταν χορταίνεις

• Νιώθεις ικανοποιημένος

Αντιθέτως η συναισθηματική πείνα :

•Εμφανίζεται ξαφνικά

•Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για κατανάλωση τροφής

•Δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα

•Εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα (γλυκά- λιπαρά τρόφιμα)

•Επιμένει ακόμα κι όταν νιώθεις χορτάτος

•Νιώθεις ενοχή, ντροπή ή δυσφορία 

Πώς μπορείς να συγκρατηθείς από την συναισθηματική πείνα αλλά και να διατηρηθείς σε φόρμα αυτή τη περίοδο; Παρακάτω σου δίνουμε μερικές συμβουλές.

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Είναι ίσως μία λέξη που δεν περίμενες να δεις κι όμως είναι μια λύση πολύ αποτελεσματική, ειδικά για εσένα που δουλέυεις από το σπίτι.

Όσοι δουλεύουν από το σπίτι ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό έχει και τα καλά αλλά έχει και τα κακά του. Κατ ‘αρχάς, έχεις πρόσβαση στο ψυγείο και το ντουλάπι σου όλη την ημέρα. Επιπλέον, ακόμα και με καλές προθέσεις και καθημερινές προπονήσεις στο σπίτι, εξακολουθείς να είσαι πολύ λιγότερο δραστήριος από μια συνηθισμένη μέρα π.Κ. (προ Κορονοιού). Γι’αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να παραμείνεις πιστός στο πρόγραμμα που είχες παλιότερα- να τρως δηλαδή  τις ίδιες ποσότητες με αυτές που έτρωγες στη δουλειά.

2. Κάνε γυμναστική

Αν έχεις τον χώρο και τον χρόνο μην κάθεσαι άλλο. Τα social media έχουν γεμίσει με homemade video γυμναστικής, προτιμώντας αυτά που προέρχονται από πιστοποιημένο γυμναστήριο. Αν πάλι θέλεις κάτι πιο εξειδικευμένο, ζήτα από τον γυμναστή σου να σου βγάλει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου. 

Κι αν δεν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό γυμναστικής  πειραματίσου με καθημερινά αντικείμενα που έχεις στο σπίτι, είτε αυτά είναι μπουκαλάκια με νερό, καρέκλες, κοντάρι σφουγγαρίστρας κλπ. Είναι βέβαιο πως μετά τη γυμναστική θα νιώσεις πολύ καλύτερα και θα έχεις κάνει κάτι διαφορετικό τόσες μέρες στο σπίτι.

3. Μην ξεχνάς το νεράκι σου

 Βρίσκεσαι σπίτι και ξεχνάς για κάποιο λόγο να πιεις νερό σχεδόν όλη μέρα με αποτέλεσμα να τρως. Μα πώς γίνεται αυτό;  Η αφυδάτωση του οργανισμού σου, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πεινασμένος. Γι’αυτό, προτού βιαστείς να φας κάτι, πιες μια γουλιά νερό.

Και για εσένα που δυσκολεύεσαι πολύ να πιεις νερό κατα τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις όπως να παίρνεις παντού μαζί σου το παγούρι-μπουκάλι σου και να το  τοποθετείς σε ορατό σημείο. Διαφορετικά κατέφυγε στο κατέβασμα μιας εφαρμογής ώστε να σου θυμίζει να πίνεις νερό συχνά πυκνά μέσα στη μέρα. Αν δεν δουλέψει ούτε αυτό, τότε δοκίμασε να κάνεις γυμναστική, αυτό  σίγουρα θα σε διψάσει. 

4. Κράτα τον εαυτό σου δραστήριο

Έχεις πλέον άπλετο χρόνο στην διάθεσή σου. Χρόνο να κάνεις πράγματα που μέχρι πρόσφατα ανέβαλες σε καθημερινή βάση να κάνεις.  Γι’ αυτό άσε τις δικαιολογίες στην άκρη και επίτρεψε στη δημιουργική πλευρά σου να αναλάβει δράση.

Είτε αυτό σημαίνει να συμμαζέψεις κάθε ντουλάπι της κουζίνας σου, είτε να χορέψεις, είτε να παίξεις με τα παιδιά σου, είτε να βγεις μια βόλτα έξω ,κρατώντας πάντα αποστάσεις ασφαλείας,  είτε αλλάζοντας διακόσμηση στο σπίτι ή παίζοντας κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι με την οικογένειά σου. Ότι κι αν διαλέξεις είναι σίγουρο πως δεν θα σκέφτεσαι συνέχεια το φαγητό και η προσπάθειά σου δεν θα πάει χαμένη.

Μπορείς να διαλέξεις μία απ’ όλες αυτές τις προτάσεις ή να τις συνδυάσεις. Αρκεί να παραμείνεις και ψυχικά υγιής, ψύχραιμος και υπομονετικός. Κάνε κουράγιο! #WeAreInThisTogether 

stay home collage