Σε κάθε τομέα της ζωής σου, οι υπερβολές οδηγούν σε ακρότητες και έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματός σου, συμπεριλαμβανομένων και των νεφρών. Λίγη ποσότητα αλκοόλ -ένα ή δύο ποτά που και που- συνήθως δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει την υγεία σου καθώς επίσης να επιδεινώσει την υπάρχουσα νεφρική νόσο.

Ποιός ο μηχανισμός δράσης του αλκοόλ δηλαδή;

Τα νεφρά σου λειτουργούν ως φίλτρο για κάθε βλαβερή ουσία από το αίμα σου, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία των νεφρών και να τους καταστήσει λιγότερο ικανούς να φιλτράρουν το αίμα.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σου πίεση. Εάν πίνεις πολύ είναι πιο πιθανό να έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση. Και αν παίρνεις φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτά μπορεί να επηρεαστούν από το αλκοόλ. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια κοινή αιτία νεφρικής νόσου. Περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα υπέρτασης.

Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική νόσο. Αυτό επιβαρύνει τη δουλειά των νεφρών. Ο ρυθμός ροής του αίματος στα νεφρά διατηρείται συνήθως σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, ώστε τα νεφρά σου να μπορούν να φιλτράρουν καλά το αίμα σας. Η ηπατική νόσος επηρεάζει αυτή τη σημαντική πράξη εξισορρόπησης. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν τόσο ηπατική νόσο όσο και σχετική νεφρική δυσλειτουργία είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

Τί ορίζεται ως “πολύ αλκοόλ”;

“Βαριά” κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση πάνω από 7 ποτών την εβδομάδα (όχι περισσότερα από 2 σε μία ημέρα) για τις γυναίκες και 14 ποτών την εβδομάδα (όχι πάνω από 3 σε μία ημέρα ) για τους άντρες. Τα νεφρά σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά ενώ διπλασιάζεται ο κίνδυνος για νεφρική νόσο.

Η λεγόμενη “κραιπάλη” (συνήθως περισσότερα από τέσσερα έως πέντε ποτά μέσα σε δύο ώρες) μπορεί να αυξήσει το αλκοόλ στο αίμα ενός ατόμου σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση της νεφρικής λειτουργίας, γνωστή ως “οξεία νεφρική βλάβη”. Όταν συμβαίνει αυτό, απαιτείται αιμοκάθαρση μέχρι η νεφρική λειτουργία του ατόμου να επανέλθει στο φυσιολογικό. Η οξεία νεφρική βλάβη συνήθως υποχωρεί με τον καιρό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νεφρική βλάβη.

Συνοψίζοντας, είτε υπάρχει ήδη γνωστό θέμα υγείας είτε όχι, η χρήση αλκοόλ πρέπει να είναι προσεκτική. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

πηγή: https://www.kidney.org/atoz/content/alcohol