Τα Χριστούγεννα είναι μία υπέροχη γιορτή, γεμάτη χρώματα και μαγεία. Είναι όμως και μία γιορτή με βασικό της “χαρακτηριστικό” το φαγητό. Είτε πρόκειται για χειροποίητες πίτες, για γαλοπούλα, ψητές πατάτες, είτε για μελομακάρονα, το φαγητό βρίσκεται παντού. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσήλωση γύρω από το φαγητό σημαίνει και ότι και οι ενοχές μετά μπορεί να είναι πιο έντονες. Ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει η αλλαγή του χρόνου, δηλαδή η εποχή του “new year, new me” και οι δίαιτες διαφημίζονται ολοένα και περισσότερο.

Τί μπορεί να πυροδοτήσει τις ενοχές σου τα Χριστούγεννα;

Δυστυχώς, από μικρή ηλικία, μας παρουσίαζαν το φαγητό και το ποτό ως “κέρασμα” ή “ανταμοιβή”. Πολλοί από εμάς λοιπόν μπορεί να νιώθουν ότι μετά από μεγάλη περίοδο δίαιτας “αξίζουν” να φάνε ανεξέλεγκτα τα Χριστούγεννα. Άλλοι αντίστοιχα ίσως ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αντισταθούν στα μελομακάρονα και από πριν “τιμωρούν” τον εαυτό τους με αφαγία.

Επιπλέον, η αγορά αυτές τις ημέρες είναι γεμάτη με λιχουδιές και μεζεδάκια. Υπάρχει υπερβολική προβολή φαγητών και ποτών, ώστε να μην ξεχάσει κανείς να αγοράσει και το τελευταίο μπαχαρικό που χρειάζεται για το ψητό του κρέας. Ας σημειωθεί βέβαια κάπου εδώ ότι τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, απλά είναι το μάρκετινγκ που τα προωθεί περισσότερο την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος πάλι, ίσως αυτές οι εικόνες ζεστασιάς και οικογενειακής θαλπωρής, κάνουν κάποιους από εμάς να νιώθουμε μεγαλύτερη μοναξιά. Τα Χριστούγεννα χωρίς αγαπημένα πρόσωπα γύρω σου, είναι δύσκολα. Και πολλές φορές στο φαγητό νομίζεις πως βρίσκεις μια “παρηγοριά”. Αν έχεις ήδη μία διαταραγμένη σχέση με το φαγητό, ίσως αυτό το άγχος της μοναξιάς να την χειροτερέψει.

Μπορείς να κάνεις κάτι πριν από τα Χριστούγεννα ώστε να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο ενοχών για το φαγητό;

Ποιές είμαστε εμείς για να σου πούμε, πως υπάρχει έστω και ένα πράγμα που δεν μπορείς να κάνεις; Φυσικά και υπάρχουν λύσεις! Και ήρθε η ώρα να τις μοιραστούμε μαζί σου.

Προγραμμάτισε τα γεύματα σου

θα μειώσει κάθε άγχος σου για μία ειδική περίσταση όπως η γιορτή των Χριστουγέννων

Φάε με μέτρο

Όλα τα γεύματα ή τρόφιμα, όταν καταναλωθούν με μέτρο, χωράνε σε σε μία ισορροπημένη διατροφή. Ακόμη και ένας κουραμπιές!

Κάνε μικρά και συχνά σνακ

ακόμη και αν σκοπεύεις να φάς περισσότερο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων! αν στερείς γεύματα από τον οργανισμό σου πιθανό να φέρεις αντίθετα αποτελέσματα.

Πέρνα χρόνο με τους αγαπημένους σου

ναι! αυτή η συμβουλή, χωρίς ίχνος “τροφής” μέσα της, είναι η πιο σημαντική! Η ουσία των ευτυχισμένων στιγμών βρίσκεται στους ανθρώπους, στην παρέα, και όχι στα “συνοδευτικά”!

Μην ξεχνάς! Το φαγητό δεν έχει ηθική αξία, επομένως δεν είναι ούτε “καλό” ούτε “κακό”. Θα πρέπει να το βλέπεις ως ανάγκη, όχι ως “κέρασμα” ή ως κάτι που πρέπει να ελέγχεις.

Καμία ενοχή γύρω από το φαγητό δεν θα έπρεπε να σταθεί εμπόδιο στο να απολαύσεις αυτές τις γιορτές με τους αγαπημένους σου ανθρώπους!