Το αγαπημένο σου τρόφιμο ως παιδί ήταν η σοκολάτα και τα γλειφιτζούρια έτσι δεν είναι;

Τι έχουν αυτά τα τρόφιμα που κάνουν κάθε παιδί να ξετρελαίνεται και να τα προτιμάει από κάθε άλλο φαγητό; Πολύ σωστά μάντεψες, ΖΑΧΑΡΗ!

Το γλυκαντικό αυτό βρίσκεται παντού, κρύβεται ακόμη και σε τρόφιμα που δεν θα έπρεπε να την περιέχουν, όπως ψωμιά, σάλτσες και καρυκεύματα, γνωστή και με τον όρο “προστιθέμενα σάκχαρα”.

Είναι πλέον τόσο δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς τη διαφορά μεταξύ των προστιθέμενων σακχάρων, και αυτών που βρίσκονται φυσικά σε ολόκληρα τρόφιμα. Η κατανάλωση φυσικών σακχάρων – όπως η φρουκτόζη στα φρούτα και η λακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα – θεωρείται γενικά υγιεινή επειδή αυτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά.

Τα προστιθέμενα σάκχαρα (γλυκαντικά που προστίθενται σε γεύση) δεν έχουν τέτοια προνόμια. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι επιδράσεις της μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση, εμφάνισης διαβήτη και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μάθε μερικές πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις – κόψεις την ζάχαρη από τη διατροφή σου εδώ.