Ένας κόκκινος θησαυρός στο πιάτο σου

Ένα νόστιμο φρούτο εποχής που σου προσφέρει κάτι πολύ παραπάνω.

Παρακάτω θα δεις τα οφέλη που προσφέρει αυτός ο θησαυρός βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Είναι φορτωμένα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Μία κούπα ρόδι (περίπου 170 γρ) περιέχει:

Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 30% της RDI

Βιταμίνη Κ: 36% της RDI

Φυλλικό οξύ: 16% της RDI

Κάλιο: 12% της RDI

Ωστόσο οι καρποί του ροδιού είναι επίσης πολύ γλυκιοί, με μία κούπα να περιέχει 24 γραμμάρια ζάχαρης και 144 θερμίδες.

Περιέχουν δύο φυτικές ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Τα ρόδια περιέχουν δύο μοναδικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα από τα οφέλη τους για την υγεία: τις πουνικαλαγίνες και το πουνικικό οξύ.

Τα πρώτα είναι εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά που εξαιτίας τους έχει βρεθεί πως ο χυμός και η φλούδα του ροδιού έχει τριπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Το πουνικικό οξύ, που βρίσκεται στο έλαιο των σπόρων του ροδιού, είναι το κύριο λιπαρό οξύ, με ισχυρές βιολογικές επιδράσεις.

Έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση

Κάποιες από σοβαρές ασθένειες (όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος Αλτσχάιμερ, ακόμη και η παχυσαρκία) μπορούν να μειωθούν αφού το ρόδι είναι ικανό να μειώσει τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στο πεπτικό, καθώς και στα κύτταρα καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Σε μια μελέτη, άτομα με υπέρταση είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την κατανάλωση 150 ml χυμού ροδιού (1/2 κούπα ) καθημερινά για δύο εβδομάδες.

Άλλες μελέτες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα, ειδικά για τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Ο χυμός ροδιού πιθανά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Επομένως το ρόδι δεν είναι απλά “όμορφο” , δεν είναι απλά “νόστιμο” αλλά είναι πλήρως θρεπτικό, έτοιμο να θωρακίσει την υγεία σου. Και αν δυσανασχετείς επειδή δεν μπορείς να το βρεις όλες τις εποχές του χρόνου, να θυμάσαι πως πάντα μπορείς να το καθαρίσεις και να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη.