Μπαίνοντας στην ενότητα της παχυσαρκίας, χρήσιμο είναι να ξέρεις, πως η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια, που έχει αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις ανησυχίας, όσον αφορά την υγεία του πληθυσμού.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι να μάθεις, πως δεν είναι δικό σου λάθος. Δε βασίζεται αποκλειστικά στην υπερβολική πρόσληψη τροφής και είναι δύσκολο να τη διαχειριστείς μόνος σου. Χρειάζεσαι βοήθεια, θέσπιση ισχυρού κι επιτεύξιμου στόχου, επιμονή κι υπομονή. Μπορεί να μην υπάρχει μαγική θεραπεία, υπάρχει όμως, η δική σου προσωπική θέληση κι η ομάδα γιατρού, διαιτολόγου κι άλλων σύμβουλων υγείας, που εσύ θα επιλέξεις για να σταθούν δίπλα σου, να σε συμβουλεύουν, να σε καθοδηγούν και να σε παροτρύνουν να συνεχίσεις την προσπάθειά σου.

Την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, το 20,4% του αντρικού πληθυσμού και το 19,9% του γυναικείου πληθυσμού, πάσχει από παχυσαρκία. Επιπλέον, έχει κάνει την εμφάνισή της μια γενιά παιδιών με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, με συνέπεια την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής τους σήμερα και στο μέλλον. Τα παιδιά αυτά, είναι πολύ πιθανό, να παραμείνουν παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή τους .

Στην παχυσαρκία, το βάρος του ατόμου δεν κυμαίνεται σε υγιή πλαίσια κι αυτό μπορεί να προκληθεί από γενετικούς, περιβαλλοντικούς, διατροφικούς κι άλλους παράγοντες. Αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κι ο καρκίνος. Πέρα από την υγεία σου, η κατάσταση της παχυσαρκίας είναι ικανή να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική σου κατάσταση και να σε οδηγήσει σε καταστάσεις έντονου στρες, κατάθλιψης και κοινωνικής απομόνωσης.

Αν είσαι εσύ ο άμεσα ενδιαφερόμενος ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο χρειάζεται τη βοήθειά σου, χρήσιμο είναι να γνωρίζεις, πως η άμεση δράση κι ευαισθητοποίηση είναι η αρχή για τη λύση του προβλήματος. Μαζί θα βρούμε τρόπους και θα καταπολεμήσουμε αυτήν την κατάσταση. Με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου κι ήπια σωματική άσκηση, μπορείς να έχεις θετικά αποτελέσματα.