Γύρισες από τις διακοπές, επέστρεψες στην δουλειά. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Η επανένταξη στην καθημερινότητα της ζωής είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. ΕΚΤΟΣ αν πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν είναι.

Τί εννοούμε με το παραπάνω;

Πολλές φορές πέφτουμε στην “παγίδα” και όταν περνάμε όμορφα, όταν διασκεδάζουμε μετά νιώθουμε… ενοχές. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, αρχίζεις να επιβαρύνεις τον εαυτό σου με άσχημες σκέψεις. Ίσως κάποια στιγμή σκεφτηκες και εσύ…

“πω ήπια πολλά κοκτέιλ!”, “αχ… τι τις ήθελα τόσες ταβέρνες;”, “αμάν αυτά τα παγωτά, μα να μην μπορώ να αντισταθώ;”, “πάει και αυτή η προπόνηση, ούτε λίγο δεν έκανα γυμναστική”.

Αν καθρεφτίστηκες πίσω από αυτές τις σκέψεις, τότε ίσως ταυτιστείς και με τις επόμενες. Αυτές που σε μαλώνουν, που σου βάζουν αυτοπεριορισμούς και σε οδηγούν σε “θυσίες” στο βωμό του γρήγορου αποτελέσματος.

Στην προσπάθεια σου για επανένταξη στην καθημερινότητα , θεωρείς ότι πρέπει να κόψεις κάθε απόλαυση των προηγούμενων ημερών. Έτσι καταλήγεις σε στερητικές δίαιτες, σε αποκοπή από ολόκληρες διατροφικές ομάδες, στην υπερπροπόνηση, και ως επί το πλείστον σε ζάλη, εξάντληση και εκνευρισμό. Επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας, πέρα από την σωματική καταπόνηση είναι και η ψυχολογία σου. Καθώς τότε σίγουρα το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου θα συνδεθεί στο μυαλό σου με “απαγορεύσεις”, “μη” και στερήσεις. Οπότε, προστάτευσε τον εαυτό σου από μία πιθανή κούραση, από μία πιθανή εξάντληση. Προστάτευσε τον εαυτό από εσφαλμένες αντιλήψεις. Γιατί;

1. Γιατι δεν θα πετύχει.

Τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα. Θα μπορούσες ίσως να κόψεις μαχαίρι το αλκοόλ, ίσως να ξεχάσεις τι πάει να πει γλυκό από την μια μέρα στην άλλη. Για πόσο; Η απαγόρευση δεν είναι μόνιμη λύση. Ισορροπία είναι η απάντηση. Σταδιακά και αργά, θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Γιατί θα φέρεις τα αντίθετα αποτελέσματα

Το σώμα σου έχει μηχανισμούς άμυνας. Αν πας να του “επιτεθείς” με αποχή από γεύματα, με εξαντλητική γυμναστική, τότε θα σε “εκδικηθεί”. Το σώμα σου είναι το σπίτι σου. Σταμάτα να το πολεμάς, και άκουσε το. Είναι μαζί σου από την αρχή και έχει πολλές ανάγκες, χρειάζεται τροφή, χρειάζεται ξεκούραση, χρειάζεται θρέψη.

3. Γιατί είναι επίπονο

Σωματικά και ψυχικά οι περιορισμοί σε φθείρουν. Όλους μας μας φθείρουν. Δεν χρειάζεται πόνος ούτε κόπος για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Η θέληση , η υπομονή, τα αργά και σταθερά βήματα θα σε εξελίξουν. Κάνε υπομονή, ξεκουράσου, δώσε χρόνο.

+1. Γιατί δεν το αξίζεις!

Μάθε να φροντίζεις τον εαυτό σου. Όσο κλισέ και αν ακούγεται είναι η αλήθεια. Φυσικά και αξίζεις την καλύτερη αντιμετώπιση, φυσικά και αξίζεις προσοχή. Επιτυχία είναι να μπορέσεις να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, και αυτό θα το πετύχεις με αποδοχή, βελτίωση και αυτοφροντίδα. Αξίζεις τα καλύτερα.