Ο Ιανουάριος έφτασε, αφήνοντας πίσω του την περίοδο των γιορτών, τα τραπεζώματα και τα ρεβεγιόν. Πολλοί είναι αυτοί όπου λίγο πριν σηκωθούν από το τραπέζι ήθελαν να ξεκουμπώσουν το κουμπί από το παντελόνι γιατί ένιωσαν ένα πρήξιμο, ενώ άλλοι έκαναν μία μέρα να συνέλθουν από το “διατροφικό κόμμα” που υπέστησαν από τα μελομακάρονα, τους κουραμπίεδες και τις βασιλόπιτες.

Πόσους Ιανουάριους όμως πρέπει να περάσεις για να σταματήσεις να προσπαθείς να “χάσεις” τα κιλά των εορτών; Έχεις σκεφτεί άραγε πως μετά τα Χριστούγεννα θα έρθει το Πάσχα, μετά το Πάσχα το καλοκαίρι και μετά φτου και από την αρχή; Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσεις πως το σώμα σου “ζει” και την περίοδο των γιορτών. Είναι μαζί σου, συμμετέχει και κάθε γιορτή που συμμετέχεις και εσύ. Γεύεται όσα του προσφέρεις, χοροπηδάει όταν χαίρεσαι, σφίγγεται όταν στεναχωριέσαι. Το κουμπί “airoplane mode” δεν ισχύει στην περίπτωση του σώματος.

Αντί λοιπόν σε κάθε γιορτή να υπερβαίνεις τα όρια του κορεσμού σου, να φουσκώνεις και να πρίζεσαι, με συνέπεια μετά, να ψάχνεις γρήγορους και πολλές φορές επικίνδυνους τρόπους απώλειας βάρους μέχρι την επόμενη γιορτινή περίοδο, προσπάθησε εξ αρχής να αποφύγεις αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Εάν θέλεις να σπάσεις τον κύκλο αυξομείωσης βάρους, να δημιουργήσεις βιώσιμες μακροπρόθεσμες συνήθειες και όχι να πετύχεις γρήγορους και βραχυπρόθεσμους στόχους, αυτό το άρθρο είναι για εσένα!

  1. Μείνε ενυδατωμένος

To νερό είναι αναγκαίο για την επιβίωση σου. Εκτός από αυτό όμως, το νερό είναι από τους κυριότερους παράγοντες επιτυχημένης προσπάθειας απώλειας βάρους. Όταν το σώμα σου είναι αφυδατωμένο, μειώνεται και η ενέργεια σου και έτσι δεν υπάρχει πλήρη ανταπόκριση του οργανισμού στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Εξάλλου μην ξεχνάς πως μειώνεται και η αθλητική σου απόδοση.

  1. Κοιμήσου

Η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου σου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην δίαιτα σου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα ενήλικας πρέπει να κοιμάται το λιγότερο 7 ώρες μέσα στην ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση αυξάνεται το στρες εμποδίζοντας το σώμα σου να ξεκουραστεί, μειώνεται η νοητική ικανότητα του εγκεφάλου σου, γίνεσαι ευέξαπτος και νευρικός.

  1. Εφάρμοσε την μέθοδο του έξυπνου πιάτου

Η ποικιλία είναι το κλειδί της ισορροπημένης διατροφής και εν τέλει το βασικό συστατικό της δίαιτας σου. Προσπάθησε να εφαρμόσεις το εξής: Σε κάθε κύριο γεύμα σου εφάρμοσε μία τριάδα. Το 1/2 του πιάτου γέμισε το με λαχανικά ή σαλάτα, το 1/4 με υδατάνθρακες (πχ πατάτα, ρύζι, κριθαράκι, ψωμί, παξιμάδι) και το υπόλοιπο 1/4 με πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς). Με το τρόπο αυτό εξασφαλίζεις επάρκεια θρεπτικών συστατικών, βοηθάς το σώμα σου να απορροφήσει καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες, φτάνεις πιο άμεσα στον κορεσμό. Επιπρόσθετα, το “χρωματιστό” αυτό πιάτο, βοηθάει στην καλύτερη διάθεση και ευξία, καθώς εξασφαλίζει την έκριση των “ορμονών χαράς”.

Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό;

Τίμα την πείνα σου. Όταν το σώμα σου πεινάει, σου “ζητάει” κάτι που του λείπει, σου “ζητάει” βιταμίνες, ιχνοστοιχεία. Επομένως μην πας κόντρα στο σώμα σου, δεν είναι εχθρός σου. Πρόσφερε του ποιοτική θρεπτική τροφή, και απόλαυσε κάθε γιορτή χωρίς να το υποβάλεις σε στερητικές δίαιτες μετά. Try it.