(Και όχι μόνο)

Το καλοκαίρι είναι πια εδώ! Μαζώξεις με φίλους σε μπαλκόνια και αυλές, βόλτες σε πάρκα και παραλίες, θερινά σινεμά, μπύρες και κοκτέιλ μόνοι ή με παρέα, στο σπίτι με air condition και ανεμιστήρες ή σε μαγαζιά και παγκάκια και εκδρομές στη θάλασσα για χαλάρωση ή/και διασκέδαση.

Είναι όλα αυτα το καλοκαίρι για εσένα ή είναι αλλος ενας λογος για να αγχωθείς και να μπεις ξανά στη διαδικασία να γίνεις σκληρός και ενοχικός απέναντι στο σώμα σου και στον τρόπο ζωής σου? Μήπως αντί για όλα  τα παραπάνω, είναι τελικά μια περίοδος που ευνοεί όλες αυτές οι ανασφάλειες και οι εντελώς λάθος αντιλήψεις που χρόνια τώρα έχουν δημιουργηθεί στο μυαλό σου να βγουν στην επιφάνεια?

Κανένας μας δεν γεννήθηκε με ανασφάλειες. Μας τις δημιούργησαν και τους αφήσαμε, γιατί ίσως ήμασταν παιδιά και δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε, ίσως γιατί προήλθαν από αγαπημένους μας ανθρώπους που είχαν καλή πρόθεση ή ακόμα και από τη δική μας ανθρώπινη ματαιοδοξία. Μπορεί και όλα τα παραπάνω. Όμως πια μεγαλώσαμε και έχουμε την επιλογή όσο βαθιά ριζωμένες και αν είναι κάποιες αντιλήψεις να δουλέψουμε πάνω σε αυτές και να τις αλλάξουμε. Όλες οι ανασφάλειες που σχετίζονται με την εικόνα του εαυτού μας εσωτερικά και εξωτερικά προέρχονται από την ίδια πηγή.

Το ότι δεν μας αγαπάμε αρκετά. Σε όλα τα επίπεδα. Θα αναφερθούμε στην εικόνα σώματος η οποία κάποιες φορές είναι τόσο λάθος τοποθετημένη στο μυαλό μας που όχι μόνο μας δυσκολεύει να το αγαπήσουμε αλλά μας κάνει ακόμα και να το απεχθανόμαστε. Δυσλειτουργικές σκέψεις και μη ρεαλιστικά πρότυπα μας οδηγούν να μην αποδεχόμαστε το κορμί μας και οι συνέπειες μπορεί να είναι ποικίλες και πολύ καταστροφικές, όπως:

  • Συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους
  • Αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικών τάσεων
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις
  • Αυξημένος κίνδυνος κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών
  • Μείωση της φυσικής άσκησης
  • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
  • Στρες
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Μειωμένη διάθεση αναζήτησης βοήθειας 

Επίσης το ότι δεν αποδεχόμαστε το κορμί μας, μας οδηγεί στο να στερούμε από τον εαυτό μας καθημερινές απολαύσεις, όπως την πιο απλη. Ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Όμως αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι το σώμα σου δεν είναι ένα αντικείμενο για να συγκρίνειςΔεν συμμετέχει σε κάποιον διαγωνισμό. Και αν αυτό σ΄έχουν κάνει να πιστεύεις, μάθε οτι σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν υπάρχουν νικητές. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχουν χάσει περισσότερα απο όσα έχουν κερδίσει. Αναλογίσου πόσες από τις γυναίκες που θαυμάζεις για την ομορφιά και το σώμα τους, θυσίασαν την ψυχική και σωματική τους υγεία για να βγουν αυτές τις τέλειες φωτογραφίες που εσύ βλέπεις και ζηλεύεις. Gigi Hadid, Jessica Alba, Lady Gaga, Mary-Kate Olsen, Britney Spears, Ζέτα Δούκα, Μάρα Δαρμουσλή και η λίστα είναι ατελείωτη.

Βοήθησε τον εαυτό σου να βγει από αυτή την παγίδα. Απομακρύνσου από πληροφορίες που δεν σου ειναι χρήσιμες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζωή. Γέμισε το κεφάλι σου με θετικές σκέψεις, ρεαλιστικές εικόνες και  πραγματικούς ανθρώπους που κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Κάθε λογαριασμό που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα στα social media, αντικατέστησε τον με έναν άλλον που σου δίνει ενέργεια και έμπνευση να γίνεις καλύτερος ή που είναι αστείος. Είμαστε στο 2022 υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, ευτυχώς. Και κυρίως..

Βάλε μαγιώ και πάνε για μπάνιο!

Λαζαρίδου Σοφία

Ψυχολόγος MSc