Ζούμε σε μια εποχή όπου κατακλυζόμαστε από πληροφορίες. Εικόνες στο instagram, βίντεο στο facebook, αναρτήσεις στο twitter κ.α. Όσο κι αν θεωρείς ότι οι σκέψεις και οι επιλογές σου δεν επηρεάζονται από όλα αυτά, σου έχουμε νέα! Πλανάσαι πλάνην οικτρά που έλεγαν πολύ σωστά και οι πρόγονοί μας.

Τί εννοούμε;  Αναλογίσου πότε ήταν η τελευταία φορά που σκρόλαρες στην αρχική σελίδα του instagram και πέτυχες ένα όμορφο κορμί. Ωραία. Τώρα προσπάθησε να θυμηθείς πως ένιωσες όταν το είδες. Σίγουρα στην αρχή ήταν θαυμασμός, αμέσως μετά όμως ένιωσες και ένα μικρό “τσίμπημα” ζήλιας. Είτε έχεις γυμνασμένο σώμα, είτε λιγότερο, είτε και καθόλου γυμνασμένο αυτή η ζήλια είναι δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια δεδομένη.

Is your body perfect

Έτσι έχοντας αυτή την εικόνα και τη ζήλια ,πάντα, στο πίσω μέρος του μυαλού σου, φρόντισες ενσυνείδητα να προσέξεις τι θα φας για την υπόλοιπη ημέρα, περιορίζοντας τις ημερήσιες θερμίδες που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου κατά το ήμισυ. Το αποτέλεσμα; Να πεινάς ΟΛΗ την μέρα, να είσαι κακόκεφος, να σε διακατέχει ένας εκνευρισμός και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου. Και όλα αυτά γιατί? Για να αποκτήσεις και εσύ αυτό το περίφημο “beach body”. Είτε αυτό είναι κοιλιακοί και μπράτσα για τους άνδρες, είτε λεπτά, γυμνασμένα πόδια και επίπεδη κοιλιά για τις γυναίκες, οι περισσότεροι πέφτουν σε αυτή την παγίδα.

Πρόκειται για παγίδα γιατί ο στόχος ενός “beach body” μπορεί πραγματικά να είναι πολύ επιζήμιος για την υγεία σου. Κατ’ αρχήν, ενθαρρύνει συνήθειες που δεν είναι βιώσιμες. Πολλοί προσπαθούν συχνά να ακολουθήσουν συνήθειες που δεν μπορούν να τηρήσουν μακροπρόθεσμα, παρά μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο γεγονός ή μέχρι τις διακοπές. Μπαίνουν σε μια διαδικασία όπου επιλέγουν να τρώνε πολύ λιγότερο από ό, τι θα έπρεπε, να ασκούνται περισσότερο από ό, τι το σώμα τους μπορεί να αντέξει και να λάβουν μια σειρά από δραστικά μέτρα για να επιτύχουν τον στόχο τους.

Μόνο 1 στις 5 γυναίκες είναι ικανοποιημένη με το σώμα τους και το 47% των κοριτσιών της Ε’ δημοτικού έως Γ’ λυκείου δήλωσε ότι επιθυμούν να χάσουν βάρος μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Η διαφήμιση για την καλοκαιρινή περίοδο έχει, με τα χρόνια αρχίσει να προωθεί ένα μη ρεαλιστικό και ανθυγιεινό πρότυπο το οποίο αντιπροσωπεύεται ως πολύ μαυρισμένο, λεπτό και τονωμένο.

Και όλα αυτά γιατί? Για την ματαιοδοξία που καλλιεργείται, καλά το μάντεψες, από τα social media και από το μάρκετινγκ.

Πώς λοιπόν μπορείς να αποβάλλεις αυτή την αρνητική και ανθυγιεινή πεποίθηση;

Φρόντιζε το σώμα σου ΟΛΟ τον χρόνο!

Πρώτα απ όλα ο στόχος να φροντίζεις το σώμα σου όλο τον χρόνο και όχι μέχρι το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή ιδέα. Η φροντίδα του σώματός σου θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή ενώ παράλληλα μια φυσική δραστηριότητα που βασική προϋπόθεση είναι πρώτα να σ αρέσει και έπειτα να την  κάνεις τουλάχιστον 3 φορές μέσα στην εβδομάδα. Προσπαθώντας να πετύχεις να “φροντίσεις” το σώμα σου με τον ανθυγιεινό τρόπο και με το να μισείς το ίδιο είναι χάσιμο του πολύτιμού σου χρόνου και δεν θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ποιο είναι το νόημα να είσαι δυστυχισμένος επειδή πεινάς συνέχεια το καλοκαίρι; Εάν στοχεύεις μακροπρόθεσμα σε ένα υγιές και δυνατό σώμα όλο τον χρόνο τότε όλη η πίεση που εσύ ο ίδιος προκαλείς στο σώμα σου για 3 μήνες θα εξαφανιστεί και θα αισθάνεσαι σίγουρος χειμώνα-καλοκαίρι.

Κάνε μικρές, απλές και κυρίως βιώσιμες αλλαγές παρά μόνον όταν αισθανθείς έτοιμος.

Εάν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι κάποιες αλλαγές στην πορεία μέχρι το καλοκαίρι, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις αυτό υγιεινά. Κάνε μερικές αλλαγές στα σνακ που καταναλώνεις, οπότε αντί να έχεις ένα σακουλάκι τσιπς, για παράδειγμα, προτίμησε να φας ωμά καρότα. Ίσως θελήσεις να προσθέσεις 15 λεπτά επιπλέον  περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα. Να θυμάσαι πάντα ότι δεν θα πρέπει να ζορίσεις τον εαυτό σου διανοητικά και σωματικά για να επιτύχεις τους στόχους σου. Μικρές, βιώσιμες αλλαγές είναι η λύση και δεν θα ενοχλήσουν ούτε τη σωματική αλλά ούτε και την ψυχική σου υγεία.

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλο

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλο. Αναλογίσου όμως, πόσα από όσα βλέπεις είναι αληθινά και ρεαλιστικά; Μήπως όσα βλέπεις είναι απλά μια ωραία φωτογραφία στο διαδίκτυο και τίποτα παραπάνω; Αν ακολουθείς τους instagrammers που γυμνάζονται, θυμήσου  ότι πολλά κρύβονται πίσω από τις φωτογραφίες τους όπως το photoshop και τα ειδικά φίλτρα. Ποτέ δεν θα δεις τις άσχημες μέρες ή μη κολακευτικές πόζες του μοντέλου αυτού ,γι’ αυτό άλλωστε και η σύγκρισή σου μαζί του δεν είναι καλή ιδέα. Κι αυτό διότι ο καθένας είναι μοναδικός και θα έπρεπε να είναι περήφανος γι΄αυτό!

Κοίταξε τον εαυτό σου ως σύνολο – Σταμάτα να εστιάζεις  στα εμφανισιακά μειονεκτήματά σου.

Όταν οι άνθρωποι μας κοιτάζουν, μας βλέπουν συχνά συνολικά. Όταν κοιτάζουμε τους εαυτούς μας, έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που δεν μας αρέσουν για τον εαυτό μας, καταλήγοντας έτσι να είμαστε οι δικοί μας αυστηρότεροι επικριτές. Κάνε λοιπόν  το καλύτερό για εσένα και προσπάθησε να κοιτάξεις το εαυτό σου ως σύνολο παρά να εστιάσεις στις ατέλειές σου. Επιλέγοντας απλά να σταθείς ευθεία, να χαμογελάσεις ενώ παράλληλα φοράς ρούχα που σου αρέσου, θα αισθανθείς αμέσως πιο αισιόδοξος.

Ποιος σου είπε ότι θα είσαι ευτυχισμένος μόλις επιτύχεις τους στόχους σου;

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να περιμένουν μέχρι να έχουν το “ beach body” έτοιμο για να αρχίσουν να ζουν τη ζωή τους. Νομίζουν ότι μόλις έχουν γραμμώσει το σώμα τους θα χωρέσουν  στα ρούχα που τους αρέσουν, θα πάνε στα μέρη που ανυπομονούσαν να επισκεφθούν και θα αρχίσουν να ζουν γενικά. Όχι! Η ζωή συμβαίνει τώρα μπροστά στα μάτια σου. Δεν θα γίνεις ως δια μαγείας ευτυχισμένος όταν φτάσεις στα επιθυμητά κιλά σου, έχοντας το “beach body” έτοιμο. Πολλά προβλήματα θα παραμείνουν – μπορεί ίσως,να αισθανθείς λίγο πιο σίγουρος, μπορεί να νιώθεις υγιέστερος, κάτι που είναι σπουδαίο, αλλά η ζωή σου δεν θα μεταμορφωθεί σε τέλεια. Εμείς λοιπόν σε συμβουλεύουμε να μην περιμένεις για μια μελλοντική ημερομηνία ή ένα συμβάν για να κάνεις κάτι που επιθυμείς. Αγόρασε τα παπούτσια που σου αρέσουν, φόρεσε εκείνο το ρούχο που αγαπάς, μα πάνω απ όλα

Αγάπησε το σώμα σου.

Άκουσέ μας και δεν θα το μετανιώσεις!

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο κατάφερε να σου ανοίξει λίγο  τα μάτια και να καταλάβεις γιατί το “beach body” δεν έχει κάποια υγιεινή βάση και τι μπορείς να κάνεις αντ΄ αυτού. Μην πέσεις λοιπόν στην ίδια παγίδα με πολλούς άλλους ανθρώπους και απόφυγε να υπερβείς τα όρια του σώματός σου. Φρόντισε τον εαυτό σου και προσπάθησε να το πετύχεις με τον ασφαλή και υγιεινό τρόπο. Στην τελική όλοι έχουμε “beach body”, γιατί πολύ απλά έχουμε ένα σώμα…