Ο Δεκέμβρης της ξεγνοιασιάς, των σχολικών διακοπών και του Άγιου Βασίλη, έχει έρθει. Τα παιδιά είναι εδώ για να μας γεμίζουν ξεγνοιασιά, αθωότητα κι όμορφες αναμνήσεις σε αυτές τις γιορτές. Πως λες όμως να κυλήσει αυτό το διάστημα, όσο αναφορά την τροφή των αγαπημένων μας μικρών φίλων; Μην ξεχνάς πως σοκολατένιοι άγιοι -Βασίληδες και μπισκοτόσπιτα φιγουράρουν παντού. Θα καταφέρει το παιδί να τραφεί σωστά, ή θα φανείς ευάλωτος στο 1ο βλέμμα παράπονου;

Είναι γνωστό, πως τροφή του παιδιού, είναι το “καύσιμο” με το οποίο “γεμίζει”, ώστε να αναπτυχθεί και να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Τώρα σου προσθέτω έναν επιπλέον προβληματισμό: Έχεις σκεφτεί, πως το φαγητό, είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο ανεξαρτητοποιούνται; Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά μπορούν να δείξουν ποια τρόφιμα τους αρέσουν ή όχι, αλλά και σε τι ποσότητα. Είναι μεγάλης σημασίας λοιπόν, να βοηθήσεις το παιδί , αν δεν είναι ήδη έτοιμο, να λαμβάνει μόνο του, την τροφή του. Δώσε του εξαρχής ένα πιάτο με επιλογές μπροστά του και άφησε το ελεύθερο. Ναι, ίσως στην αρχή δεν είναι το πιο βολικό πράγμα του κόσμου, ναι, το πιθανότερο να τα κάνει όλα χάλια.

Η μακροπρόθεσμη ανεξαρτησία αλλά και η αντίληψη γύρω από το φαγητό, που θα αποκτήσει το παιδί είναι μεγάλης σημασίας. Θα μάθει να καταλαβαίνει πότε να κάνει παύση από το φαγητό, θα μάθει να σκέφτεται πώς νιώθει με το σώμα του. Βήμα βήμα λοιπόν, θα ανταποκρίνεται ανάλογα και στην μετέπειτα ζωή του.

Είναι αλήθεια πως, καθώς μεγαλώνεις, η σχέση με το φαγητό γίνεται πιο περίπλοκη.

Τα τρόφιμα, εκτός από επιβίωση, παρέχουν και κοινωνικό ρόλο: οικογενειακά και επαγγελματικά τραπέζια, ή φαγητό με φίλους. Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας της απόλαυσης: το αγαπημένο σου φαγητό ή σύνδεση ενός γλυκού με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Από την άλλη, η διαφήμιση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι διατροφικές επιλογές άλλων ανθρώπων μας επηρεάζουν είτε έμμεσα είτε άμεσα: καταιγισμός διαφημίσεων για ένα συγκεκριμένο πατατάκι ή η δίαιτα που ακολούθησε μία διάσημη τραγουδίστρια.

Για όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, αλλά και για πολλά άλλα που πέρασαν από το μυαλό σου, είναι απίστευτα σημαντικό να ενθαρρύνεις τα παιδιά να χτίσουν καλές σχέσεις με το φαγητό όσο είναι μικρά.

Προσπάθησε να θωρακίσεις την σχέση του παιδιού με την τροφή, υπενθυμίζοντας, τους εξής 4 πυλώνες της σωστής θρέψης:

-Κορεσμός

Φάε όταν πεινάς. Σταμάτησε όταν χορτάσεις. Αναλογίσου την πείνα σου στην έναρξη, στο μεσοδιάστημα και στο τέλος του γεύματος.

– Πληρότητα

Πώς αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις χορτάσει; Σκέψου ένα μπαλόνι. Δεν θέλεις να το γεμίσεις υπερβολικά με αέρα γιατί κινδυνεύει να σκάσει.

– Ισορροπία

Υδατάνθρακες για ενέργεια. Πρωτεΐνες για δύναμη. Λίπος για ζεστασιά και προστασία.

Φρούτα και λαχανικά ώστε να πραγματοποιήσει το σώμα σου, όλα όσα έχει να κάνει.

– Όλα τα τρόφιμα είναι ισότιμα

Όλα τα φαγητά χωράνε σε μία υγιή και ισορροπημένη δίαιτα.

Επέτρεψε στο παιδί να ηγηθεί στην διαδικασία της τροφής. Στην αρχή μπορεί να μοιάζει βουνό η όλη διαδικασία. Στο τέλος όμως, θα έχεις βοηθήσει το παιδί σου να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα με σωστές διατροφικές συνήθειες.

Πηγές:

  1. https://www.dietitianuk.co.uk/let-the-children-lead-the-way/
  2. https://www.srnutrition.co.uk/2021/12/how-does-a-child-nutritionist-do-christmas/
  3. https://www.med.umich.edu/pfans/_pdf/hetm-2017/1217-pediatrichealthyholiday.pdf