Οι αποτοξινωτικές δίαιτες, έχουν διατηρήσει τη δημοτικότητά τους ως τάση εδώ και χρόνια. Οι πιστοί σε αυτούς τους τρόπους αδυνατίσματος ισχυρίζονται, ότι βοηθούν στην απομάκρυνση  των τοξινών από το σώμα και δίνουν στο πεπτικό σύστημα το διάλειμμα που τόσο χρειάζεται. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι όποιος τις δοκιμάζει να δείχνει αισθητά νεότερος, πιο υγιής και πιο δραστήριος. Ποιές είναι λοιπόν αυτές οι δίαιτες και πώς λειτουργούν; Τελικά πόσο αληθείς είναι οι παραπάνω ισχυρισμοί; Και πόσο αποτελεσματικές είναι; Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσουμε σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να έχεις για τις περί detox (αποτοξινωτικές) δίαιτες.

Αρχικά οι αποτοξινωτικές δίαιτες , υπάγονται σε μία από τις τρεις αυτές κατηγορίες:

  1. αυτές που αντικαθιστούν τα τρόφιμα με υγρά
  2. αυτές που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματός σας
  3. αυτές που “καθαρίζουν” το πεπτικό  σύστημα μέσω του παχέος εντέρου

Οι αποτοξινωτικές δίαιτες διαφημίζονται ως ένα μέσο για να απαλλάξει κανείς το σώμα του από τις υπερβολικές τοξίνες, να υποστηρίξει την πέψη και το ανοσοποιητικό (του) σύστημά καθώς και να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του.

Με ποιόν τρόπο όμως, θα επιτευχθούν τα παραπάνω; Οι σούπες και οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, όντως περιορίζουν τη θερμιδική πρόσληψη κατά κανόνα, αλλά αυτό δεν τις καθιστά και τις πιο υγιεινές επιλογές ή ακόμα και ιδανικές για την απώλεια βάρους.

Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων μπορεί να σε αφήσουν να αισθανθείς αδύναμος και, εάν τις ακολουθείς για πολύ καιρό, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τον μεταβολισμό σου.  Πιο αναλυτικά, χωρίς την επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων, το σώμα σου αναγκάζεται να μεταβεί στην καταστροφή των μυών για ενέργεια. Αυτή η συνήθεια μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επιβραδύνει το μεταβολισμό σου.

Εξίσου βλαβερή επιλογή αποτελεί αυτή της πολτοποίησης σε μορφή χυμού των φρούτων, καθώς με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε να αφαιρούμε όλες τις ίνες από αυτά, αφήνοντας πίσω τη ζάχαρη. Συχνά ακούς, ίσως από ανθρώπους που ακολουθούν τέτοιας μορφής δίαιτα, ότι οι πονοκέφαλοι που αντιμετωπίζουν αποτελούν σημάδι σωστής αποτοξίνωσης. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι σημάδι, αλλά όχι επειδή κάνουν κάτι σωστά, παρά μόνον επειδή πεινάει το σώμα τους. Επιπλέον, οι αποτοξινώσεις που προορίζονται να καθαρίσουν τα έντερα, ανήκουν στην ίδια κατηγορία, αν όχι χειρότερες.  Χειρότερες διότι, ενώ σκοπεύουν να καθαρίσουν τα ‘’μολυσμένα/άρρωστα’’ έντερα, τις περισσότερες φορές καταλήγουν να απομακρύνουν και τα υγιή βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Αυτή η επιπλοκή σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσληψη υγρών και τις χαλαρές κινήσεις του εντέρου, μπορούν να σε αφήσουν αφυδατωμένο και εξαντλημένο, έχοντας χάσει βασικούς ηλεκτρολύτες.

Εάν λοιπόν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, μια αποτοξινωτική διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει, ώστε να δεις να κατεβαίνουν λίγο οι αριθμοί στη ζυγαριά σου, αλλά είναι πολύ πιθανό, όσα έχασες, να τα πάρεις πάλι πίσω.

Στο τέλος, δεν θα έχεις καταφέρει τίποτα και σίγουρα δεν είναι μια υγιής προσέγγιση απώλειας βάρους.

Αν πάλι ο στόχος σου είναι να αποτοξινώσεις το σύστημά σου, μην σπαταλάς το χρόνο ή τα χρήματά σου. Το σώμα σου είναι ένας τέλειος μηχανισμός και γνωρίζει πολύ καλά από μόνο του πως να  απαλλαγεί από τοξίνες, ανεξάρτητα από το τι τρώς. Οι τοξίνες δεν συσσωρεύονται στο ήπαρ, στα νεφρά  ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σου και δεν πρόκειται να απαλλαγείς από αυτές με τις “θαυματουργές” δίαιτες αποτοξίνωσης. Απόφυγε ιδιαίτερα τις δίαιτες που υπόσχονται ότι θα αποτοξινώσεις το συκώτι σου με συμπληρώματα.

 Πέραν όμως από ανώφελες και ατελέσφορες, οι δίαιτες αυτής της κατηγορίας εγκυμονούν και κάποιους κινδύνους. Δεν υπάρχει, καταρχάς, κάποια έρευνα, που να δείχνει ότι βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερόλη ή ότι έχουν θετική επίδραση στην καρδιά. Για την ακρίβεια στα άτομα με διαβήτη, μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες. Κάθε δίαιτα που περιορίζει αυστηρά αυτό που τρώει κάποιος ασθενής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά εάν παίρνει κάποιο φάρμακο για τον διαβήτη.

 Επιπλέον, ο “καθαρισμός” του παχέος εντέρου και η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου με ειδικά σκευάσματα θα πρέπει να αποφεύγονται, αν δεν γίνει με την καθοδήγηση ενός γιατρού, διότι μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στο σώμα σου. Πιο αναλυτικά, μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια και εμετό. Τα σοβαρότερα αποτελέσματα όμως που, μπορούν να προκληθούν, περιλαμβάνουν τη βακτηριακή λοίμωξη, τα διάτρητα έντερα και την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, που μπορεί να εμφανίσουν νεφρικά και καρδιακά προβλήματα. 

Μοναδική εξαίρεση δίαιτας αποτοξίνωσης, που επιφέρει όφελος στην υγεία ενός ανθρώπου, είναι αυτή που επικεντρώνεται στην υγιεινή διατροφή.  Τέτοιους είδους προσέγγιση θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα για όσους ζουν με υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και ακόμη και καρδιακές παθήσεις.
XNEP xJbIaT22 u1qVx7yTiXMZVvJg JftnxFQQ1kSm4DuIF0N1w3FgRuryu6oTld0MhAt1vrryVQgiQegsZgWCS5HM88SgWfr6sgCTh3sNvvonDrwdrIsd4MH n22 ucNdkWC4

Τι σου προτείνουμε εμεις:

Καλό θα ήταν, να ξεχάσεις ολόκληρο το κονσεπτ της αποτοξίνωσης και αντ’ αυτού να επικεντρωθείς στην κατανάλωση μιας διατροφής, που είναι πλούσια, τόσο σε ωμά, όσο και μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά. Να περιλαμβάνει διαλυτή και αδιάλυτη ίνα, ενώ παράλληλα περιορίζει την πρόσληψη αλκοόλ. Αυτοί οι δύο τύποι ινών, θα απομακρύνουν αποτελεσματικά τα υπολείμματα και τα αδιάλυτα σωματίδια τροφής από το κόλον, που μπορεί να σου προκαλούν φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. 

Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος τύπος δίαιτας αποτοξίνωσης, που αξίζει τον κόπο, είναι αυτός που περιορίζει τα επεξεργασμένα, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα και τα αντικαθιστά με περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Εν κατακλείδι, έχουν ακουστεί πολλά για τις διατροφικές συνήθειες της αποτοξινωτικής μεθόδου τα τελευταία χρόνια. Όμως όλα είναι marketing και χωρίς κάποιο όφελος για την υγεία σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκτήσεις ένα σώμα καθαρό και υγιές. Αυτές οι δίαιτες δεν είναι κάποιοι από αυτούς.