Η εισαγωγή στερεών τροφών στη ζωή του βρέφους μπορεί να σου προκαλέσει μια πληθώρα συναισθημάτων, ως γονιό. Αυτή η μεταβατική φάση είναι ζωτικής σημασίας τόσο για εσένα όσο και για το μικρό σου, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη βέλτιστη σειρά εισαγωγής τροφής. Μη φοβάσαι, καθώς στο άρθρο αυτό θα σε βοηθήσουμε να απλοποιήσεις τη διαδικασία.

1 1

Κατηγοριοποίηση τροφίμων για εύκολη εισαγωγή

Για την πιο εύκολη κατανόηση της σειράς των τροφών, αρχικά τα χωρίζουμε σε ομάδες.

Ομάδα Α: Λαχανικά, φρούτα, κρέας

Ομάδα Β : Όσπρια και δημητριακά

Ομάδα Γ: Αυγά, ξηροί καρποί, σόγια, ψάρι, γιαούρτι και τυρί (γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση)

Εισαγωγή βήμα προς βήμα

Εβδομάδα προς εβδομάδα: Από τα λαχανικά στα όσπρια

Ξεκινάς την πρώτη εβδομάδα την εισαγωγή των τροφών από την ομάδα Α. Ξεκινάς με λαχανικά όπως καρότο, γλυκοπατάτα, πατάτα, κολοκυθάκι, φασολάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, αρακάς, ντομάτα, κρεμμύδι. Με τα φρούτα, προτίμησε να ξεκινήσεις με τα λιγότερο όξινα φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μάνγκο, αβοκάντο , πεπόνι, καρπούζι. Στη μετέπειτα εβδομάδα πρόσθεσε πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, ροδάκινο, ακτινίδιο.

1 1

Bonus tip: Προτεραιότητα στα εποχιακά φρούτα και λαχανικά όποτε είναι δυνατόν.

Εμπιστεύσου τη διαδικασία

Εισαγωγή των ομάδων Β και Γ με προσοχή: Όσπρια, δημητριακά και πέρα από αυτά

Στις επόμενες εβδομάδες συνεχίζεις με την ομάδα Β. Στα όσπρια ανήκουν οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι γίγαντες κι η φάβα και στα δημητριακά το κους κους, το ρύζι, το αστράκι, η βρώμη, το κριθαράκι, τα ζυμαρικά, το πλιγούρι, η κινόα και ο τραχανάς. Μεγάλη προσοχή! Η εισαγωγή των δημητριακών, χρειάζεται να γίνει όχι πριν από τον 4ο μήνα και οπωσδήποτε πριν τον 7ο μήνα. Ο λόγος είναι η ύπαρξη γλουτένης.

Η ομάδα Γ χρειάζεται να εισαχθεί στην ζωή του παιδιού στο τέλος τους 6ου και αρχές ή τα μέσα του 7ου μήνα, σε μικρές ποσότητες. Αυτή η κίνηση έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης τροφικής αλλεργίας. Μεγάλη Προσοχή! Τα ψάρια, λόγω των αγκαθιών, κι οι ολόκληροι ξηροί καρποί, είναι δύο τρόφιμα υπεύθυνα για πιθανή πνιγμονή.

Νέες έρευνες κι η εξέλιξη της επιστήμης, μας λένε πλέον, πως η αποχή μόνο καλό δεν κάνει. Αντιθέτως η εισαγωγή τους σε αυτό το χρονικό περιθώριο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης τροφικής αλλεργίας.

1 1

Ένας κατάλληλος οδηγός βρεφικής διατροφής

Αυτός ο ολοκληρωμένος οδηγός σε εξοπλίζει με τις απαραίτητες γνώσεις για να εισάγεις στερεές τροφές στο βρέφος σου. Οπλίσου με υπομονή και ενθουσιασμό και σύντομα το παιδάκι σου θα εξερευνήσει άφοβα τον ποικίλο κόσμο των τροφών. Το ταξίδι προς μια ολοκληρωμένη διατροφή είναι πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζεις.