Είναι το τελετουργικό της προετοιμασίας του, η αξεπέραστη μυρωδιά του καθώς ετοιμάζεται και  εκείνη η πρώτη απολαυστική γουλιά που σηματοδοτεί την έναρξη της ημέρας σου.

Αλλά και κατά τη διάρκειά της, όταν θα νιώσεις τα επίπεδα της ενέργειας να μειώνονται και την κούραση να σε καταβάλει, η πρώτη σου σκέψη είναι να καταναλώσεις ένα ακόμη φλιτζάνι καφέ για να τονωθείς και να συνεχίσεις.

Και η αλήθεια είναι πως η καφεΐνη θα δώσει στο νευρικό σου σύστημα ένα boost και θα λειτουργήσει ως ήπιο διεγερτικό για  τον εγκέφαλο σου, αλλά ΔΕΝ θα προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό σου. Επομένως, το κύμα ενέργειας που αισθάνεσαι μετά από την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ, είναι συνέπεια της νευρικής διέγερσης και όχι λόγω κάποιας πραγματικής πηγής ενέργειας.

Και λογικό, αφού αν το σκεφτείς ένα φλιτζάνι σκέτος καφές, δεν έχει περισσότερες από 2 θερμίδες και δεν περιέχει σάκχαρα ή άλλους υδατάνθρακες. Με την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος, θα αυξηθεί η παρεχόμενη ενέργεια, αλλά και πάλι δεν μπορεί να συγκριθεί σε επίπεδο ποιότητας, διάρκειας και ποσότητας με την ενέργεια ενός μήλου. Σκέψου μόνο πως 1 κ.γλ ζάχαρη περιέχει 20 θερμίδες και 5 γρ υδατάνθρακες.

Κάπου εδώ, λοιπόν, έρχεται το μήλο!

Ένα μέτριο μήλο (180γρ) αποδίδει 90 θερμίδες και 22,5 γρ υδατανθράκων και 4,4 γρ φυτικών ινών.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φρουκτόζη σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα, τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες που περιέχει, αποτελεί τον ιδανικό πάροχο σταθερής και ομοιόμορφης ροής ενέργειας στο σώμα σου που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα πρωινά επίπεδα ενέργειας.

Επιπλέον, η παρουσία της αντιοξειδωτικής κερσετίνης (ή κουερσετίνη) σε υψηλές συγκεντρώσεις στα κόκκινα μήλα έχει συσχετιστεί, σε πολλές μελέτες, με την καταπολέμηση της κόπωσης, καθώς  και με την ενίσχυση της αντοχής κατά τη διάρκεια της άθλησης

Οπότε, καφές ή μήλο για καλύτερο πρωινό ξύπνημα ?

Ο καφές θα σε διεγείρει και θα σε τονώσει άμεσα, το μήλο θα τροφοδοτήσει για ώρα το σώμα σου με την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει.

Και τα δύο αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής με ξεχωριστά οφέλη για την υγεία σου. Η μέτρια κατανάλωση καφέ (μέχρι 4 φλιτζάνια / ημέρα ή 400mg)  έχει συσχετιστεί  με δυνητικά προστατευτική δράση και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α. Μάλιστα, από το 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφαίρεσε τον καφέ από τη λίστα με τα καρκινογόνα τρόφιμα !

Για τις ευεργετικές ιδιότητες  των μήλων νομίζουμε ότι η φράση ΄΄ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα΄΄, είναι αντιπροσωπευτική, έχει τεκμηριωθεί πλέον επιστημονικά  και τα συνοψίζει όλα! Να προσθέσουμε μόνο, εδώ, ότι πρόκειται και για μια πολύ φιλική τροφή ως προς τον  έλεγχο του βάρους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που θα σε κρατήσουν χορτάτο και της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Οπότε, αν είσαι λάτρης του πρωινού  καφέ και δεν είσαι πολύ πρόθυμος να τον αντικαταστήσεις, μήπως να σκεφτείς να προσθέσεις και ένα μήλο στο πρωινό σου?

Έτσι θα διασφαλίσεις πρωινή ενέργεια Χ 2 και ένα υπέροχο πρωινό γεύμα!

Πηγές:

  1. https://www.medscape.com/viewarticle/954638
  2. https://www.livestrong.com/article/522866-do-apples-give-you-more-energy-than-coffee/
  3. https://www.health.harvard.edu/blog/the-latest-scoop-on-the-health-benefits-of-coffee-2017092512429
  4. https://www.livestrong.com/article/547850-does-eating-an-apple-in-the-morning-wake-you-up-better-than-drinking-a-cup-of-cofee/
  5. https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-apples
  6. https://europepmc.org/article/nbk/nbk299046
  7. https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/23/1/article-p73.xml