Ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που νηστεύουν πριν τα Χριστούγεννα; Οι πιθανότητες να “πέφτεις με τα μούτρα”στo κρέας τις γιορτινές ημέρες είναι πολύ μεγάλες και είναι εν μέρει λογικό.
Τί συμβαίνει όμως όταν το παρακάνεις και αρχίζει το στομάχι σου να σου βαράει καμπανάκι για να σταματήσεις να τρως;
Η διατροφή που προτείνεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία για αυτές τις περιόδους νηστείας φαίνεται να προσφέρει πολλά οφέλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες ,όσον αφορά την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, , με την αποχή από τις ζωικές τροφές και δίνει απάντηση στα αυξανόμενα προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος αλλά και ο διαβήτης.
Από την πρώτη στιγμή όμως που σταματά κανείς να ακολουθεί αυτό το διατροφικό μοντέλο, ελεύθερο από κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, και στρέφει όλη προσοχή του σε όσα στερήθηκε τότε ξεκινά η κατρακύλα. Για την ακρίβεια, έχει διαπιστωθεί ότι η απότομη μετάβαση από τη νηστεία στο κρέας και τα γαλακτοκομικά μπορεί να δημιουργήσει έντονα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, διάρροια καθώς και δυσπεψία.
Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να διαχειριστεί την απότομη πρόσληψη πρωτεϊνών, καθώς και την διάσπασή τους σε ένζυμα με συγκεκριμένο ρυθμό, ο οποίος κατά την διάρκεια της νηστείας έχει μειωθεί σημαντικά και χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει. Αν, λοιπόν, δώσεις την ευκαιρία στον οργανισμό σου να προχωρήσει στις πρωτεΐνες με αργά βήματα, μόνο τότε θα γλιτώσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Πώς μπορείς να πετύχεις επομένως αυτή την ήπια μετάβαση;
- Μην ξεχνάς να μασάς την τροφή σου! Ξέρουμε δεν κρατιέσαι με τίποτα, όλα σου μυρίζουν υπέροχα, αλλά πίστεψέ μας επιβάλλεται να μασήσεις το φαγητό σου αλλιώς μετά το μεγάλο φούσκωμα θα μετανιώνεις που δεν το είχες κάνει.
- Βάλε το “τέλειο” πιάτο σε δράση. Τα πράγματα είναι απλά. Επιλέγεις εξαρχής ό,τι πρόκειται να φας στο πιάτο σου ακολουθώντας την εξής αναλογία. Αρχικά, τοποθετείς σαλάτα στο 1/2 σου πιάτο. Έπειτα επιλέγεις στο 1/4 που απομένει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως κρέας, αυγά, γιαούρτι, τυρί. Στο άλλο 1/4 του πιάτου διαλέγεις αμυλούχες τροφές όπως είναι για παράδειγμα το ρύζι, οι πατάτες, το ψωμί. Τέλος στο εναπομείναν χώρο του πιάτου μπορείς να βάλεις κάποια σως (τυροκαυτερή, μαγιονέζα, κηπουρού).
- Κάνε μικρά συχνά γεύματα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να ελέγξεις την πείνα σου αποφεύγοντας παράλληλα τις υπερβολές, τώρα που οι διατροφικοί περιορισμοί αποτελούν παρελθόν.
- Νερό!!! Μην το ξεχνάς αλλιώς θα σε εκδικηθεί! Τα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού τείνουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και μαζί με τα ποτήρια αλκοόλ που συνοδεύουν την Χριστουγεννιάτικη διάθεση συμβάλλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού σου.
- Μαρινάρισε τα κρέατά σου έξυπνα. Οι μαρινάδες έχουν δύο κύριους ρόλους – προσθέτουν γεύση και μπορούν επίσης να μαλακώσουν το κρέας, καθιστώντας το πιο μαλακό και λιγότερο λαστιχωτό. Οι ξινές μαρινάδες όπως το ξύδι, το κρασί και ο χυμός λεμονιού μαλακώνουν το κρέατα μετουσιώνοντάς τα Έτσι θα έχεις ένα πιο τρυφερό-γευστικό αλλά ταυτόχρονα και πιο εύπεπτο κομμάτι κρέας.
Μην ξεχνάς ότι μπορεί η νηστεία να τελείωσε όμως ο σκοπός σου δεν πρέπει να είναι να επανορθώσεις/καλύψεις όσα δεν έτρωγες μέχρι τώρα αλλά να απολαύσεις το φαγητό σου χωρίς ανεπιθύμητες επιδράσεις.
Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις μια όσο περισσότερο ομαλή επανένταξη του κρέατος μετά από περίοδο νηστείας γίνεται.