Φυτική ίνα. Την ακούς συνέχεια από εμάς αλλά ποτέ κανείς δεν σου έχεις εξηγήσει τι ακριβώς είναι και γιατί είναι τόσο σημαντικό να την έχεις στη διατροφή σου. Ας δούμε λοιπόν μαζί τι έχει να προσφέρει…

Κι όμως είναι 3

Αν δεν ήξερες μέχρι τώρα τι είναι η φυτική ίνα, τότε σίγουρα δεν ήξερες ότι υπάρχουν 3 ειδών. Οι διαλυτές, οι αδιάλυτες και οι ζυμώσιμες.

  • Οι διαλυτές ίνες γίνονται ζελατινώδεις όταν συνδυάζονται με το νερό. Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και κατ’ επέκταση την διαδικασία της πέψης, ενώ ταυτόχρονα απορροφούν τη κακή χοληστερόλη (LDL) και αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας.
  • Οι αδιάλυτες ίνες δεν διαλύονται στο νερό και αντ’ αυτού προωθούνται προς τα κόπρανα, καθιστώντας τα πιο μαλακά και ευκολότερα να περάσουν με λιγότερη πίεση στο έντερο.
  • Οι ζυμώσιμες ίνες μπορούν να προέρχονται και από τις δύο κατηγορίες, αν και είναι πιο συχνά διαλυτές ίνες. Οι ζυμωμένες ίνες βοηθούν στην αύξηση των υγιών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Οι καλύτερες πηγές ζυμώσιμων ινών ολικής αλέσεως είναι τα φασόλια και τα όσπρια. Μια μερίδα (1 φλιτζάνι) παρέχει συχνά έως και το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας..

Διάβασε τους λόγους και τί συμβαίνει όταν εισέρχονται στο σώμα μας εδώ.