Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και χωρίς αυτό ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνο για λίγες ημέρες. Σκέψου πως το νερό αποτελεί το 75% του σωματικού βάρους στα βρέφη και έως 55% στους ηλικιωμένους.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με αυτό το βασικό συστατικό του σώματός μας και της διατροφής μας.

Ποιες οι λειτουργίες του νερού στο σώμα σου;

  • Ο οργανισμός σου, για να πραγματοποιήσει τις διάφορες ενδοκυτταρικές του λειτουργίες, έχει ανάγκη από νερό.
  • Η θερμοκρασία του σώματος σου παραμένει σταθερή χάρις το νερό.
  • Είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργεία του πεπτικού σου συστήματος.
  • Επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά των τροφών να εισέρχονται στο κύτταρο.
  • Είναι αναγκαίο για την μεταφορά των αποβλήτων του μεταβολισμού από το σώμα.

Με πιο απλά λόγια, για τη μνήμη; Θέλεις νερό. Για την πέψη; Θέλεις νερό. Για την φυσιολογική λειτουργία του λεπτού και παχέος εντέρου; Θέλεις νερό. Για να έχεις ενέργεια και διάθεση να κάνεις διάφορες δραστηριότητες; Θέλεις νερό. Κι όταν λέμε νερό, εννοούμε επάρκεια σε αυτό.

Η αφυδάτωση, η οποία συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό νερό, είναι πολύ επικίνδυνη. Αν χάσεις μόλις το 1% του νερού του σώματός σου, έχεις μειωμένη δύναμη για άσκηση, μειωμένο έλεγχο της θερμοκρασίας σώματος και λιγότερη όρεξη. Στο 5% της απώλειας νερού, η πνευματική σου απόδοση μειώνεται. Βιώνεις δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, υπνηλία και συχνά πονοκεφάλους. Αν χάσεις περισσότερο από 8% του νερού σου, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγηθείς σε θάνατο.

Giati na pio nero

Δυσκολεύομαι να πιω αρκετό νερό. Υπάρχουν τρόποι να με βοηθήσουν;

Ναι, φυσικά και υπάρχουν.

Αρχικά άκουσε το σώμα σου: Αν διψάς, πιες νερό. Ιδιαίτερα σημαντικό εάν είσαι δραστήριος ή αθλείσαι. Επίλεξε το νερό συνειδητά: Αντί για σόδα ή ενεργειακά ποτά, προτίμησε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Κατανάλωσε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας: Το πρωί μόλις ξυπνήσεις, πριν από κάθε γεύμα, καθώς και μεταξύ των γευμάτων. Να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι νερό: Να έχεις δίπλα σου ένα ποτήρι νερό. Με τον τρόπο αυτό, είτε είσαι στην δουλειά, είτε είσαι στο σπίτι, θα να είναι εύκολα προσβάσιμο όταν το θελήσεις. Δώσε γεύση στο νερό σου: Για ποικιλία, στύψε λίγο φρέσκο λεμόνι ή λάιμ, ρίξε μέσα μερικές φέτες αγγουριού ή προσθέστε μερικά φρέσκα φύλλα δυόσμου.

Το νούμερο ένα αγαθό είναι η υγεία σου. Μην το ξεχνάς λοιπόν. Έτσι θα προλάβεις τυχόν αρνητικά αντίκτυπα στην υγεία του οργανισμού. Φρόντισε το σώμα σου, ενυδατώσου.

Πηγές:

  1. https://www.eatright.org/food/nutrition/healthy-eating/how-much-water-do-you-need
  2. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-guidelines-and-food-labels/water-drinks-nutrition/
  3. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1459