Ήρθε αυτή η στιγμή του χρόνους. Παραδέξου το. Το ποτό θα ρέει άφθονο αυτές τις γιορτές. Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ονομαστικές εορτές, ρεβεγιόν, έξοδος με φίλους και πόσα ακόμα events. Θα το κάνεις που θα το κάνεις το ΄΄έγκλημα΄΄ … μάθε χρήσιμες συμβουλές για το hangover.

Τι προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ;

Όταν το ποσοστό αιθανόλης ανεβαίνει στο αίμα σου, τα αποτελέσματα είναι τα εξης:

■ έξαψη

■ χαλάρωση

■ γίνεσαι ομιλητικός

■ ευφορία

■ έλλειψη συντονισμού και ισορροπίας

■ εχθρική τάση

■ αυξανόμενη απώλεια αυτοσυγκράτησης

Πως απορροφάται το αλκοόλ από τον οργανισμό σου;

Όλα ξεκινάνε με την πρώτη γουλιά. Η απορρόφηση, του αλκοόλ στο αίμα, γίνεται μέσω του στοματικού βλενογόννου. Είτε πρόκειται για μια μικρή, είτε για μεγάλη ποσότητα. Τα 9/10 του αλκοόλ φτάνουν στο αίμα μέσω του λεπτού εντέρου και μεταφέρονται μέσω του αίματος στο συκώτι, για να καταστραφούν. Παίρνει 30 λεπτά έως και 2 ώρες για απορροφηθεί το αλκοόλ από το σώμα. Το ένζυμο αφυδρογονάση της αλκοόλης εκτελεί την “καταστροφή”, σε μία συνεχή αναλογία, ισοδυναμώντας το λιγότερο με 0,1γρ αλκοόλ/ κιλό σωματικού βάρους. Για κάποιον δηλαδή που ζυγίζει 75 κιλά, αυτό σημαίνει 7.5γρ αλκοόλ σε μία ώρα.

Όταν το σώμα καλείται να διασπάσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, απαιτούνται πολλά υγρά και η αφυδάτωση προκαλεί πονοκεφάλους.

Υπάρχει πρόληψη για το hangover;

Η άχαστη τριάδα είναι η εξής: νερό, ηλεκτρολύτες, ύπνος.

Αν δεν θέλεις να αγοράσεις από το φαρμακείο ηλεκτρολύτες μπορείς πάντα να φτιάξεις μόνος σου, στο σπίτι, σε 2 μόνο λεπτά. Παρακάτω σου έχουμε την συνταγή που τιμάμε δεόντως όταν πίνουμε λιγάκι παραπάνω την προηγούμενη ημέρα:

Ανακάτεψε σε 1 λίτρο νερό

■ 1κ.γ. αλάτι

■ 8 κ.γ. ζάχαρη

■ 1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή 1/4 φλ. λιωμένη μπανάνα.

Πιες το μείγμα σε δόσεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας το σε δροσερό μέρος.

Απόλαυσε τις φετινές γιορτές, απέφυγε το αλκοόλ πάση θυσία εάν οδηγάς, φρόντισε να περάσεις όμορφα εσύ και οι αγαπημένοι σου!