Τα στοιχεία δείχνουν ότι, χάρη στην ανθρώπινη δραστηριότητα, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται σε επίπεδο που δεν είναι βιώσιμο για να επιβιώσει το περιβάλλον. Αυτός είναι και ο λόγος εν μέρει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν τα ρούχα τους στο κοινοβούλιο και τα παιδιά του σχολείου κάνουν απεργία. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις; Πώς μπορείς να κάνεις τη διαφορά όταν φαίνεται ότι όλα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα;

Ανεξάρτητα το γιατί έχεις αποφασίσει να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου σε πιο οικολογικό είτε είναι για να βοηθήσεις το περιβάλλον,είτε να εξοικονομήσεις χρήματα ή απλά για να δεις πόσο εύκολο είναι, κάθε βήμα που κάνεις προς μια φιλική προς το περιβάλλον ζωή είναι αυτό που βοηθά τον κόσμο.

Εάν ξεκινάς απλώς και θέλεις μερικές βιώσιμες ιδέες, εμείς σου έχουμε μερικές για να ξεκινήσεις:

Βήμα 1:  TURN OFF.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακά σου. Το να αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σου σε κατάσταση αναμονής καταναλώνεται έτσι άσκοπα ενέργεια. Για να το αποφύγεις πάτησε το διακόπτη απενεργοποίησης και θα δεις τεράστιες βελτιώσεις και πιο αισθητά στους λογαριασμούς ρεύματος!

Βήμα 2: Ανακύκλωσε τα πάντα!

Οι πιθανότητες είναι ότι εάν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής, τότε θα έχεις ήδη το μυαλό σου στην ανακύκλωση. Μπορείς να ανακυκλώσεις σχεδόν τα πάντα, από μπαταρίες έως χαρτί έως αυτοκίνητα. Προτού πετάξεις το οτιδήποτε, αφιέρωσε ένα λεπτό για να μάθεις αν θα μπορούσες να το ανακυκλώσεις.

its time to save the planet 1 1

Βήμα 3: Αγόρασε LED φώτα για φωτιστούν μέχρι και οι εφιάλτες σου.

Όχι μόνο οι λαμπτήρες LED διαρκούν περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες, αλλά είναι πολύ πιο αποδοτικοί! Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείς λιγότερη ενέργεια και  δεν θα χρειάζεται να τους αλλάζεις το ίδιο συχνά με τους προηγούμενους. Επιπλέον, διατίθενται σε μια σειρά από φωτεινότητα και σχέδια, ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις πραγματικά τον φωτισμό στις ανάγκες σου ή να ταιριάζει στο δωμάτιο.

Βήμα 4: Πες όχι σε πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης!

Όταν βρίσκεσαι έξω σε εστιατόριο ή μπαρ, μην ζητήσεις καλαμάκι για το ποτό σου. Αν σου αρέσουν τα καλαμάκια ή πίνεις πολλά smoothies που είναι δύσκολο να καταναλώσεις  από το χείλος του ποτηριού, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι για επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια, από μπαμπού , γυαλί , ανοξείδωτο  μέχρι και σιλικόνη.

Βήμα 5: Προσπάθησε να περιορίσεις το πλαστικό.

Το πλαστικό φαίνεται να έχει βρει το δρόμο του σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ωστόσο, το να το εγκαταλείψεις δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις – φέρε μια τσάντα πάνινη μαζί σου όταν πηγαίνεις για ψώνια και σταμάτα να αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό. 50 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερό καταναλώνονται και απορρίπτονται κάθε χρόνο. Από την απαγόρευση ανακύκλωσης, κανένα από αυτά τα μπουκάλια νερού δεν ανακυκλώνεται. Έτσι, το πλαστικό στον ωκεανό συσσωρεύεται και  8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στον ωκεανό ετησίως. Επένδυσε σε ένα καλό παγούρι και μείνε ενυδατωμένος. Κι αν σου τελειώσει το νερό, γνώριζε ότι υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσφέρουν απλόχερα και δωρεάν να γεμίσουν το παγούρι σου.

Βήμα 6: Όλα για τη γυναίκα, όλα eco friendly

Τα τελευταία χρόνια βγαίνουν συνέχεια στην αγορά καινούργια προϊόντα eco friendly. Ανάμεσά τους βρίσκονται καλλυντικά πολύ καλής ποιότητας αλλά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως τα menstrual cups και τα φυτικά αποσμητικά. Ακόμη κι αν δεν τα έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα, ποτέ δεν είναι αργά για κάτι καινούριο. Πέραν ότι συμφέρουν οικονομικά, η επιλογή τέτοιων προϊόντων βοηθά συλλογικά σε ένα καλύτερο αύριο. Τί καλύτερο από αυτό; 

Βήμα 7: Μην αφήνεις τίποτα να πάει στράφι.

Περίπου το ⅓ των τροφίμων που παράγουμε κάθε χρόνο χάνεται ή σπαταλάται, κοστίζοντας την παγκόσμια οικονομία σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Πόσο εύκολο είναι λοιπόν να αξιοποιείς όποιο τρόφιμο κι αν έχεις χωρίς να χρειαστεί να το πετάξεις; Πολύ! Κάθε φορά που αγοράζεις κάποιο πράσινο λαχανικό κόβε την άκρη του και τοποθέτησέ το σε ένα βάζο με νερό στο ψυγείο. Αντίστοιχα τύλιγε το ψωμί σου σε μία πετσέτα και αποθήκευσε το σε μια ξύλινη ψωμιέρα. Τα μαραμένα λαχανικά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως το τέλειο σπιτικό και φυτικό λίπασμα για τις γλάστρες με τα φυτά σου. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές τακτικές που σου εγγυώνται μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης καθώς και καλύτερη αξιοποίηση των τροφίμων σου.

Καταλήγοντας επομένως, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζεις. Όλα μπορούν να συμβούν με λίγη πίστη και σωστή καθοδήγηση. Γι’αυτό μην μένεις στην άποψη ότι δεν θα αλλάξει ο κόσμος αν προσπαθείς μόνος σου. Γιατί ο κόσμος ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει, ξεκινώντας ΑΠΟ εσένα σήμερα κιόλας.

its time to save the planet 3 1