Περπατώντας στο μονοπάτι της θετικότητας
Θα έχεις ακούσει για το body positivity…Η έννοια αυτή, ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν ο Bill Fabrey, λιγάκι εκνευρισμένος από τον τρόπο που ο κόσμος συμπεριφερόταν στη γυναίκα του, είπε να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα. Βλέπεις, η Joyce, είχε λίγα περισσότερα κιλά από αυτά που ΄΄επέτρεπε΄΄ η άποψη των πολλών κι αυτό σχολιάστηκε. Αρκετές ομάδες ανθρώπων ακολούθησαν αυτό το κίνημα του body posotivity, και δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερα στο μέλλον.
Στόχος, ήταν και είναι:
- Να αισθανόμαστε άνετα με την εικόνα του σώματός μας, όπως κι αν είναι αυτή.
- Η αποδοχή του σώματός μας με όλα τα ελαττώματά του.
- Η αποδοχή του σχήματος και μεγέθους του σώματός μας.
- Η αγάπη για το σώμα μας.
Αυτό το κίνημα, βρήκε απέναντί του ανθρώπους κι ομάδες που επέμεναν στον ΄΄ιδανικό΄΄ τύπο σώματος. Ποιοί ήταν αυτοί; :
- Η κοινωνία
- Τα trend και
- Η βιομηχανία της μόδας
Η έννοια του ΄΄body positivity΄΄ είναι αρκετά σημαντική κι έχουν γίνει πολλές μελέτες γύρω από το θέμα. Όλες έδειξαν πως η κακή εικόνα που έχει ένας άνθρωπος για το ίδιο του το σώμα, η συνεχής έκθεση σε εικόνες ΄΄ιδανικού΄΄ και λεπτού σώματος, μπορεί να προκαλέσει:
- Κατάθλιψη.
- Χαμηλή Αυτοεκτίμηση.
- Διατροφικές Διαταραχές και
- Εσωτερικές ιδέες, όπως ότι η λεπτότητα είναι ο πρόδρομος για να βιώσει κανείς, την ομορφιά, την επιτυχία και την εκτίμηση.
Ήρθε η ώρα να πάμε στην απέναντι πλευρά από αυτό το μονοπάτι της θετικότητας.
<<Ελευθερώσου και κάνε ό,τι σε βοηθάει να νιώσεις όμορφα, να βλέπεις το σώμα σου με πιο θετική ματιά.>>, θα μπορούσαν να είναι κάποια λόγια για το body positivity. Κι αφού κάποιος πάρει το πράσινο φως και το ερμηνεύσει λανθασμένα τότε;
- Η ευτυχία του βασίζεται στη λεπτότητα, η λεπτότητα θα έρθει με εξωφρενικές ώρες φυσικής δραστηριότητας και στερητικής διατροφής. Θα έχεις πετύχει τότε την ευτυχία;
- Κι ευτυχία σου, γιατί πρέπει να βασίζεται καθαρά στο σωματικό σου μέγεθος; Μήπως παραμελείς αρκετά από τα υπόλοιπα στοιχεία της ταυτότητάς σου και δίνεις αρκετή σημασία σε κάτι που δεν θα έπρεπε;
- Από την άλλη, αποκλείονται από το κίνημα άνθρωποι έγχρωμοι, με ειδικές ανάγκες, LGBTQ.
Τι προτείνεται για να έρθει μια ισορροπία, ανάμεσα στις δύο πλευρές από αυτό το μονοπάτι; Μια απλή και πιο ορθή αναδιατύπωση στους παραπάνω στόχους του body posotivity.
Πιο συγκεκριμένα, θα βοηθούσε ιδιαίτερα :
- η αποδοχή, ότι δεν αγαπάς ολοκληρωτικά όλα τα σημεία του σώματός σου. Μπορείς ακόμα να νιώθεις αδιάφορα ή ουδέτερα για κάποια από αυτά.
- η ισορροπία, μεταξύ της αποκλειστικής προσοχής που δίνεις στο σχήμα, στο μέγεθος ή σε οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του σώματός σου σε αντίθεση με οποιεσδήποτε άλλες πτυχές του εαυτού σου. Ας μη γέρνει η ζυγαριά προς το πρώτο.
- η γνώση, πως θα έρθουν στιγμές που αντιπαθείς ή συμπαθείς το σώμα σου, νιώθεις αδύναμος ή προσπαθείς για τη βελτίωσή του.
- η φροντίδα, για το σώμα που έχεις τώρα.
- η άσκηση, έτσι θα νιώθεις πιο δυνατός, υγιής και με καλύτερη διάθεση.
- η υγιεινή διατροφή, με αυτόν τον τρόπο θα τροφοδοτείς τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σου. Τα δύο πιο σημαντικά όπλα σου.

Λέμε ναι, στην υιοθέτηση συνηθειών για την ενθάρρυνση και την αγάπη του σώματός μας.
Λέμε όχι, στην υποχρεωτική αποδοχή των ελαττωμάτων μας. Τα βλέπουμε, φιλτράρουμε το πως νιώθουμε γι΄ αυτά και στη συνέχεια εργαζόμαστε για τη βελτίωσή τους.
Δεν χρειάζεται να είμαστε ούτε όμως και να νιώθουμε τέλειοι.
Φιλιά σε όλους τους ατελείς ανθρώπους εκεί έξω.