Περπατώντας στο μονοπάτι της θετικότητας

Θα έχεις ακούσει για το body positivity…Η έννοια αυτή, ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν ο Bill Fabrey, λιγάκι εκνευρισμένος από τον τρόπο που ο κόσμος συμπεριφερόταν στη γυναίκα του, είπε να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα. Βλέπεις, η Joyce, είχε λίγα περισσότερα κιλά από αυτά που ΄΄επέτρεπε΄΄ η άποψη των πολλών κι αυτό σχολιάστηκε. Αρκετές ομάδες ανθρώπων ακολούθησαν αυτό το κίνημα του body posotivity, και δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Στόχος, ήταν και είναι:

 1. Να αισθανόμαστε άνετα με την εικόνα του σώματός μας, όπως κι αν είναι αυτή.
 2. Η αποδοχή του σώματός μας με όλα τα ελαττώματά του.
 3. Η αποδοχή του σχήματος και μεγέθους του σώματός μας.
 4. Η αγάπη για το σώμα μας.

Αυτό το κίνημα, βρήκε απέναντί του ανθρώπους κι ομάδες που επέμεναν στον ΄΄ιδανικό΄΄ τύπο σώματος. Ποιοί ήταν αυτοί; :

 1. Η κοινωνία
 2. Τα trend και
 3. Η βιομηχανία της μόδας

Η έννοια του ΄΄body positivity΄΄ είναι αρκετά σημαντική κι έχουν γίνει πολλές μελέτες γύρω από το θέμα. Όλες έδειξαν πως η κακή εικόνα που έχει ένας άνθρωπος για το ίδιο του το σώμα, η συνεχής έκθεση σε εικόνες ΄΄ιδανικού΄΄ και λεπτού σώματος, μπορεί να προκαλέσει:

 1. Κατάθλιψη.
 2. Χαμηλή Αυτοεκτίμηση.
 3. Διατροφικές Διαταραχές και
 4. Εσωτερικές ιδέες, όπως ότι η λεπτότητα είναι ο πρόδρομος για να βιώσει κανείς, την ομορφιά, την επιτυχία και την εκτίμηση.

Ήρθε η ώρα να πάμε στην απέναντι πλευρά από αυτό το μονοπάτι της θετικότητας.

<<Ελευθερώσου και κάνε ό,τι σε βοηθάει να νιώσεις όμορφα, να βλέπεις το σώμα σου με πιο θετική ματιά.>>, θα μπορούσαν να είναι κάποια λόγια για το body positivity. Κι αφού κάποιος πάρει το πράσινο φως και το ερμηνεύσει λανθασμένα τότε;

 1. Η ευτυχία του βασίζεται στη λεπτότητα, η λεπτότητα θα έρθει με εξωφρενικές ώρες φυσικής δραστηριότητας και στερητικής διατροφής. Θα έχεις πετύχει τότε την ευτυχία;
 2. Κι ευτυχία σου, γιατί πρέπει να βασίζεται καθαρά στο σωματικό σου μέγεθος; Μήπως παραμελείς αρκετά από τα υπόλοιπα στοιχεία της ταυτότητάς σου και δίνεις αρκετή σημασία σε κάτι που δεν θα έπρεπε;
 3. Από την άλλη, αποκλείονται από το κίνημα άνθρωποι έγχρωμοι, με ειδικές ανάγκες, LGBTQ.

Τι προτείνεται για να έρθει μια ισορροπία, ανάμεσα στις δύο πλευρές από αυτό το μονοπάτι; Μια απλή και πιο ορθή αναδιατύπωση στους παραπάνω στόχους του body posotivity.

Πιο συγκεκριμένα, θα βοηθούσε ιδιαίτερα :

 1. η αποδοχή, ότι δεν αγαπάς ολοκληρωτικά όλα τα σημεία του σώματός σου. Μπορείς ακόμα να νιώθεις αδιάφορα ή ουδέτερα για κάποια από αυτά.
 2. η ισορροπία, μεταξύ της αποκλειστικής προσοχής που δίνεις στο σχήμα, στο μέγεθος ή σε οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του σώματός σου σε αντίθεση με οποιεσδήποτε άλλες πτυχές του εαυτού σου. Ας μη γέρνει η ζυγαριά προς το πρώτο.
 3. η γνώση, πως θα έρθουν στιγμές που αντιπαθείς ή συμπαθείς το σώμα σου, νιώθεις αδύναμος ή προσπαθείς για τη βελτίωσή του.
 4. η φροντίδα, για το σώμα που έχεις τώρα.
 5. η άσκηση, έτσι θα νιώθεις πιο δυνατός, υγιής και με καλύτερη διάθεση.
 6. η υγιεινή διατροφή, με αυτόν τον τρόπο θα τροφοδοτείς τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σου. Τα δύο πιο σημαντικά όπλα σου.
Minyma Thetikotitas i mipos ochi 2

Λέμε ναι, στην υιοθέτηση συνηθειών για την ενθάρρυνση και την αγάπη του σώματός μας.

Λέμε όχι, στην υποχρεωτική αποδοχή των ελαττωμάτων μας. Τα βλέπουμε, φιλτράρουμε το πως νιώθουμε γι΄ αυτά και στη συνέχεια εργαζόμαστε για τη βελτίωσή τους.

Δεν χρειάζεται να είμαστε ούτε όμως και να νιώθουμε τέλειοι.

Φιλιά σε όλους τους ατελείς ανθρώπους εκεί έξω.