Έρχεται, αυτή η στιγμή, με τα πολλά κι ανάμεικτα συναισθήματα, που χρειάζεται να γίνει η εισαγωγή σε στερεές τροφές. Είναι μια δύσκολη στιγμή τόσο για εσένα όσο και για το βρέφος. Κι αναρωτιέσαι εάν έχει σημασία η σειρά που θα δώσεις τα τρόφιμα… Όλα είναι πολύ εύκολα, αρκεί να δώσεις βάση στα παρακάτω.
Για την πιο εύκολη κατανόηση της σειράς των τροφών, αρχικά τα χωρίζουμε σε ομάδες.
Ομάδα Α: Λαχανικά, φρούτα, κρέας
Ομάδα Β : Όσπρια και δημητριακά
Ομάδα Γ: Αυγά, ξηροί καρποί, σόγια, ψάρι, γιαούρτι και τυρί (γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση)
Ξεκινάς την πρώτη εβδομάδα την εισαγωγή των τροφών από την ομάδα Α. Ξεκινάς με λαχανικά όπως καρότο, γλυκοπατάτα, πατάτα, κολοκυθάκι, φασολάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, αρακάς, ντομάτα, κρεμμύδι. Με τα φρούτα, προτίμησε να ξεκινήσεις με τα λιγότερο όξινα φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μάνγκο, αβοκάντο , πεπόνι, καρπούζι. Στη μετέπειτα εβδομάδα προσθέσε πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, ροδάκινο, ακτινίδιο.
Bonus tip: να προτιμάς όσο μπορείς τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής !
Στην περίπτωση της ομάδας Α, δεν μας αφορά ποιο θα δοθεί πρώτο, δηλαδή λαχανικό, φρούτο ή κρέας. Αρκεί η εισαγωγή νέων τροφών να γίνεται ανά 2-3 μέρες. Αυτό , για να αντιληφθούμε εγκαίρως, ποιό είναι αυτό το τρόφιμο που ενδέχεται να προκάλεσε κάποια αλλεργία, δυσανεξία κτλ. Τα τρόφιμα που πήραν το ΄΄οκ΄΄, μπορούν τη δεύτερη εβδομαδα να συνδυαστούν με ένα νέο τρόφιμο.
Για παράδειγμα, βάζω κρέας 2 μέρες μονο του και όλα κυλάνε ομαλά. Τη δεύτερη εβδομάδα μπορεις να συνοδεύσεις το κρεας με ενα λαχανικό που δεν ειχε δοκιμαστεί την πρώτη εβδομαδα.
Στις επόμενες εβδομάδες συνεχίζεις με την ομάδα Β. Στα όσπρια ανήκουν οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι γίγαντες κι η φάβα και στα δημητριακά το κους κους, το ρύζι, το αστράκι, η βρώμη, το κριθαράκι, τα ζυμαρικά, το πλιγούρι, η κινόα και ο τραχανάς. Μεγάλη προσοχή! Η εισαγωγή των δημητριακών, χρειάζεται να γίνει όχι πριν από τον 4ο μήνα και οπωσδήποτε πριν τον 7ο μήνα. Ο λόγος είναι η ύπαρξη γλουτένης.
Η ομάδα Γ χρειάζεται να εισαχθεί στην ζωή του παιδιού στο τέλος τους 6ου και αρχές ή τα μέσα του 7ου μήνα, σε μικρές ποσότητες. Αυτή η κίνηση έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης τροφικής αλλεργίας. Μεγάλη Προσοχή! Τα ψάρια, λόγω των αγκαθιών, κι οι ολόκληροι ξηροί καρποί, είναι δύο τρόφιμα υπεύθυνα για πιθανή πνιγμονή.
Νέες έρευνες κι η εξέλιξη της επιστήμης, μας λένε πλέον, πως η αποχή μόνο καλό δεν κάνει. Αντιθέτως η εισαγωγή τους σε αυτό το χρονικό περιθώριο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης τροφικής αλλεργίας.
Με λίγα και απλά λόγια ο απόλυτος οδηγός εισαγωγής στερεών τροφών είναι μπροστά στα μάτια σου. Οπλίσου με υπομονή και όρεξη, και η εποχή που το παιδί σου θα τρώει άφοβα από τις τροφικές ομάδες είναι πιο κοντά από όσο πιστεύεις.