Οι άγιες μέρες της Ανάστασης έφτασαν και μαζί με την άνοιξη οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι. Τα μικρά παιδιά ανυπομονούν για την λαμπάδα, το αυγό και το παιχνίδι ενώ οι μεγαλύτεροι… Οι μεγαλύτεροι αναμένουν ένα πιθανό φαγοπότι; ένα ξεφάντωμα φαγητού και πιοτού; Αυθόρμητα, αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν στο μυαλό.
«Και δηλαδή εγώ δε θα φάω αρνί; Γλυκάκι;;», «Κοίτα εγώ θα πάω στο χωριό μου…»,«Ααα εγώ μετά την Ανάσταση θα τη φάω τη μαγειρίτσα μου, να ξέρεις!»
Προτάσεις που σαν διαιτολόγοι έχουμε ακούσει πολλές φορές ξανά και ξανά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι τις γιορτινές ημέρες κάνουν ολόκληρα ταξίδια για να συναντήσουν τους αγαπημένους τους. Ξυπνάνε από νωρίς το πρωί για να κάνουν ό,τι καλύτερο με σκοπό να ευχαριστήσουν ολόκληρη την οικογένεια. Οι προετοιμασίες εκείνες τις ημέρες είναι τόσες πολλές χρονοβόρες με στόχο την αναβίωση της παράδοσης, το σμίξιμο της οικογένειας, την χαρά της Ανάστασης. Γιατί όμως η υπέρμετρη μαγειρική και τα ατελείωτα τραπεζώματα έχουν εξισωθεί με την πραγματική διασκέδαση και με την απόλαυση των γιορτών; Γιατί το βούτυρο στο κρέας, η ζάχαρη στο τσουρέκι και το μπόλικο αλεύρι στις πίτες είναι το επίκεντρο της διασκέδασης;
Βάλε ένα στοπ σε όλα αυτά. Αυτήν την Κυριακή του Πάσχα σκέψου σοφότερα, κάνε την διαφορά.
Η πραγματική απόλαυση, είναι να ανοίγεις το κουμπί στο παντελόνι σου, επειδή ζορίστηκες από το 3ο πιάτο κατσικάκι; Ή από την 5η φέτα τσουρέκι; Και μετά; Ένας όλεθρος. Ίσως ενοχές, τύψεις. Ίσως αυξημένο ζάχαρο και τριγλυκερίδια.
Ναι φυσικά και σου ξεδιπλώνουμε το άσχημο σενάριο αυτή την στιγμή. Αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβεί στην πραγματικότητα. Κάνε την διαφορά φέτος. Επίλεξε εσύ πραγματικά τι θέλεις να φας ακούγοντας το σώμα σου.
Ο οδηγός επιβίωσης για το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι εδώ.
Γονείς, παιδιά, παππούδες, θείοι και λοιποί φίλοι είναι έτοιμοι στο τραπέζι και περιμένουν με μεγάλη αγωνία το ψητό κατσίκι … Ξεχνώντας το βασικό λόγο που μαζεύτηκαν όλοι μαζί…. Για να γιορτάσουν… Να γιορτάσουν την επανένωση της οικογένειας, να γιορτάσουν την Ανάσταση, τις οικογενειακές στιγμές και την υγεία τους… Η οποία κάπου εκεί στο τραπέζι πάει περίπατο.
Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουμε όμως εμείς!
1ο ΒΗΜΑ – Μαγείρεψε με σοφία
Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι πλούσιο, γευστικό αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και “μετρημένο”. Μαγείρεψε έξυπνα, χωρίς υπερβολές. Η ατάκα “αμαρτία είναι να το πετάξω μωρέ” πρέπει να εκλείψει, εφόσον μάθεις να μαγειρεύεις ακριβώς για τα άτομα που είναι στο τραπέζι
2ο ΒΗΜΑ- Εφάρμοσε το έξυπνο πιάτο
Γέμισε το πιάτο σου με στρατηγική: 1/2 σαλάτα ή ψητά λαχανικά, 1/4 υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες , 1/4 σύνθετοι υδατάνθρακες. Με αυτό το “τέλειο πιάτο” , δεν θα πάει τίποτα λάθος.
3ο ΒΗΜΑ – Φάε από επιλογή
Δεν είναι δουλειά κανενός άλλου το δικό σου πιάτο. Ούτε της θείας, ούτε της γιαγιάς. Αν κάποιος άλλος επιμένει να γεμίζει το πιάτο σου πες ένα απλό και ευγενικό “οχι!”. Δεν θα επιβαρύνεις εσύ το δικό σου σώμα, για να μην προσβληθούν οι άλλοι. Άκουσε τι θέλει το σώμα σου και σεβάσου το πρώτος εσύ. Οι άλλοι περισσεύουν.
4ο ΒΗΜΑ – Επικεντρώσου στην ουσία
Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα είναι η ευκαιρία να ζήσεις όμορφες στιγμές με την οικογένειά σου, να γελάσεις με τα ξαδέρφια σου, να παίξεις με τα ανίψια σου, να αγκαλιάσεις την γιαγιά σου και να μιλήσεις μαζί με όλους μαθαίνοντας τα νέα τους. Η τροφή έρχεται δεύτερη.
5ο ΒΗΜΑ – Η ώρα του γλυκού
Εκφράσεις του τύπου “τόσο καιρό νήστευα, αξίζω να φάω μετά από 40 μέρες ένα προφιτερόλ”….. είναι “όχι” από εμένα. Ναι φυσικά και να φας το αγαπημένο σου γλυκό. Επειδή το θέλεις. Χωρίς ενοχές. Δεν χρειάζεσαι κάποια δικαιολογία για να φας αυτό που θέλεις. Είσαι ελεύθερος άνθρωπος και αν ήταν και οι επιλογές σου ελεύθερες, χωρίς να υπάρχει δικαιολογία πίσω από αυτές, θα έτρωγες πάντα σε φυσιολογικό βαθμό. Χωρίς αίσθημα τιμωρίας ούτε επιβράβευσης.
Φέτος θέλουμε να θυμάσαι, πως το Πάσχα δεν ήρθε για να σε βγάλει από το πρόγραμμα σου και να σε παρασύρει. Είναι δική σου επιλογή πως θα διασκεδάσεις τις ημέρες αυτές και δεν πρέπει η “πίεση” κανενός συγγενή να σε πνίξει με επιλογές που δεν σου αρέσουν πραγματικά.
Καλό Πάσχα!
Δημοσιεύτηκε 1η φορά τον Απρίλιο 2018 στο gymnasium
Aνανεώθηκε ξανά τον Απρίλιο 2023