Από τη παιδική ηλικία, έως την εφηβεία και την ενήλικη ζωή, η ψυχική υγεία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου.

 • η σκέψη
 • η διάθεση
 • η συμπεριφορά

εξαρτώνται όλα από αυτήν. Οι λόγοι που ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, μικρά ή μεγάλα, είναι πολλοί και πολλές φορές συνδυάζονται. Κακοποίηση, τραύμα, κοινωνική απομόνωση ή περιθωριοποίηση, το να βιώνει κάποιος άνθρωπος διακρίσεις και στίγμα, συμπεριλαμβανομένου και του ρατσισμού, άλλα προβλήματα υγείας, φτώχεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Η λίστα μεγάλη και θλιβερή, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους λόγους προκύπτουν από κοινωνικές κατασκευές. Σήμερα, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες, οι παρατεταμένες διαμάχες, η βία, oι κρίσεις στα συστήματα υγείας, όλα αυτά σε μια κοινωνία που καταβάλει πιο μεγάλη προσπάθεια από ποτέ για να δώσει σημασία στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, αποτελούν τροχοπέδη.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση, έρχεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να μας πει ότι η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε 25% αύξηση παγκοσμίως στην παρουσία αγχωδών διαταραχών, διαταραχών της διάθεσης και κατάθλιψης.

Χρειαζόμασταν αλήθεια τις έρευνες αυτές για να καταλήξουμε στο συμπέρασμά αυτό; Άραγε δεν το διαπιστώνουμε κάθε μέρα, με τις συναναστροφές μας, ή μη, και με τους ανθρώπους γύρω μας; Η ενημέρωση, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθώς και η στήριξη των ατόμων που πλήττονται αλλά και των οικογενειών τους, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα στις κρατικές λίστες. Είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολεί πολλά υπουργεία και φορείς. Ένα ζήτημα όμως που παράλληλα θα πρέπει να αφορά τον καθένα μας ατομικά, γιατί στο τέλος αυτό που μετράει είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας, τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, αυτούς που γνωρίζουμε αλλά και αυτούς που δεν γνωρίζουμε, τον τόπο που ζούμε και τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Πολλά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας σήμερα, έχουν την αφετηρία τους στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας και την απομάκρυνσή μας από τη φύση. Ακόμα και η μικρότερη προσπάθεια που θα κάνουμε έχει αξία.

Γι’ αυτό μην ξεχνάς να:

 1. Δίνεις αξία στον εαυτό σου, να τον επιβραβεύεις
 2. Φροντίζεις το σώμα σου
 3. Περιβάλλεσαι από καλούς ανθρώπους
 4. Δίνεις τη βοήθεια σου όπου χρειάζεται
 5. Μάθεις τρόπους και τεχνικές να αντιμετωπίζεις τις συναισθηματικές σου καταιγίδες μέσα στη μέρα σου
 6. Ηρεμείς το μυαλό σου
 7. Θέτεις ρεαλιστικούς στόχους
 8. Δίνεις νέα ερεθίσματα στον εγκέφαλό σου

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία. Είναι σημαντικό να παλεύουμε για τα δικαιώματα όλων στο κομμάτι αυτό. Γιατί στο τέλος της μέρας, αυτό που μας μένει είναι ο χαρούμενος ή ο λυπημένος εαυτός μας, που έχει βάλει ένα λιθαράκι για να κάνει πιο χαρούμενους ή πιο λυπημένους στο τέλος της μέρας τους κάποιους άλλους ανθρώπους.

Σοφία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος MSc