Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή αλλιώς PCOS, είναι μία κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γυναίκα κατά την αναπαραγωγική της περίοδο. Αρκετές είναι οι γυναίκες σύμφωνα με έρευνες που δεν έχουν διαγνωστεί με PCOS ενώ έχουν.
Το PCOS επηρεάζει τις ωοθήκες μιας γυναίκας, οι οποίες παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη ( οι ορμόνες που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση). Για να καταλάβεις όμως καλύτερα τι συμβαίνει όταν δεν βρίσκονται σε αρμονία οι ορμόνες στο σώμα σου, συγκεντρώσαμε τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορείς να εμφανίσεις παρακάτω.
Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα είναι:
- ακανόνιστος κύκλος περιόδου
- έντονη τριχοφυΐα κυρίως στο πρόσωπο στο στήθος και στο στομάχι λόγω αυξημένων επιπέδων ανδρικών ορμονών (τεστοστερόνης)
- αραίωση μαλλιών
- εμφάνιση ακμής στην περιοχή της κεφαλής
- δυσκολία στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
- προβλήματα γονιμότητας
- Όταν μάλιστα ο οργανισμός έχει ανεβασμένα τριγλυκερίδια , πίεση αλλά και λίπος γύρω από την περιοχή της μέσης μακροπρόθεσμα μπορεί να εμφανιστούν καρδιακές παθήσεις και διαβήτης.

Πώς να αποφύγεις τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αλλά και να βελτιώσεις τις υπάρχουσες;
Χρειάζεται γενική αλλαγή στον τρόπο ζωής αλλά κάτι που ταιριάζει στις ανάγκες σου χωρίς να χάνεις βασικές απολαύσεις.
Φάε καλά και αυτό συμπεριλαμβάνει την αύξηση φρούτων και λαχανικών με παράλληλη μείωση λιπαρών τροφίμων, αλκοόλ και ενεργειακών ποτών.
Για να καταφέρεις να χάσεις αλλά και να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα θα σε βοηθούσε φυσικά η ένταξη της γυμναστικής στη ζωή σου ιδανικά από κάποιον ειδικό του αντικειμένου, διαφορετικά αν ήδη κάνεις , η αύξηση συχνότητας και έντασής της. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα βοηθήσει να διατηρήσεις τα επίπεδα της ινσουλίνης σου χαμηλά και θα βελτιώσει τη διάθεσή σου αλλά και θα ενισχύσει τις αναπνευστικές σου ικανότητες. Εάν δεν γνωρίζεις τι είναι καλό να καταναλώνεις πριν και μετά τη γυμναστική σου μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ.
Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είτε χρειάζεται να χάσεις κιλά είτε όχι, θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την συχνότητα των περιόδων σου. Εάν είσαι υπέρβαρη , μια υγιής αλλά και ρεαλιστική προσέγγιση είναι η μείωση του βάρους σου κατά 0,2-0,9kg/ εβδομάδα.
Όσο τρομακτικό ή ακατόρθωτο κι αν σου φαίνεται αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις, δεν χρειάζεται να φοβάσαι διότι είναι εύκολα ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο και σίγουρα δεν είσαι μόνη σου σε αυτό. Για οποιαδήποτε επιπλέον απορία έχεις, μπορείς να απευθυνθείς είτε στον γυναικολόγο σου και φυσικά να μιλήσεις με τον διαιτολόγο σου ώστε να σε καθοδηγήσει σωστά.