Είσαι ένας γονιός, στα πρώτα βήματα αυτού του νέου ταξιδιού στην ζωή σου και όλα έμοιαζαν υπέροχα μεχρι… να αρχίζει η εισαγωγή στερεών τροφών στην ζωή του μικρού σου αγγέλου. Παιδίατρος, ίντερνετ, συγγενείς και φίλοι αρχίσουν να σε τρομοκρατούν με πληθώρα απαγορεύσεων για τροφές. Θέλω να παραμείνεις ψύχραιμος. Παρακάτω σου παραθέτoυμε, με απλά και κατανοητά λόγια, τι απαγορεύεται και γιατί, τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του βρέφους.

  • Σάκχαρα (ζάχαρη, φρουκτόζη, γλυκόζη, λεβουλόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, σουκρόζη, λακτόζη, δεξτρίνη κτλ)

Αρχικά είναι υπέυθυνα για τερηδόνα και απειλούν την ευαίσθητη στοματική υγεία του βρέφους.

Επιπρόσθετα, η προτίμηση του ανθρώπου στην γλυκιά γεύση είναι προκαθορισμένη γενετικά, οπότε δεν χρειάζεται να μυήσεις το παιδί σου νωρίτερα. Κάποια στιγμή θα το ανακαλύψει μόνο του ούτως ή άλλος. Από την άλλη έρευνες έχουν αποκαλύψει πως η εισαγωγή σακχάρων από τους πρώτους μήνες ζωής , έχουν συσχετιστεί με αύξηση βάρους στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.

  • Χυμοί φρούτων

Οι χυμοί φρούτων, σε αντίθεση με τα φρούτα ολόκληρα, δεν προσφέρουν στο βρέφος τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Επιπλέον, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, πολλές φορές τείνουν να χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης έναντι του γάλακτος, πράγμα που δεν το θέλουμε. Εάν ωστόσο προκύψει να προσφέσεις στο παιδί σου χυμό, φρόντισε να τον προσφέρεις σε ποτήρι – ποτέ σε μπουκάλι! Το παιδί συνηθίζει να κρατάει το μπουκάλι στο στόμα καθώς το παίρνει ο ύπνος και με τον τρόπο αυτό δίνει παράταση στην διάρκεια παραμονής των σακχάρων στο στόμα του. Αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα και το βαθμό της τερηδόνας.

  • Μέλι

Το, όχι και τόσο αθώο, μέλι, είναι υπεύθυνο για την νόσο της αλλαντίασης. Περιέχει σπόρια του βακτηρίου clostridium, τα οποία δεν μπορούν να εξουδετερωθούν από το γαστρεντερικό σύστημα ενός βρέφους καθώς είναι ακόμη περιορισμένο σε οξέα (σε αντίθεση ένα πιο ώριμο γαστρεντερικό σύστημα).

  • Αλάτι

Τους πρώτους 12 μήνες ζωής, πρέπει να προσφέρεται με μία άναλος διατροφή στο παιδί, καθώς τα νεφρά του είναι ακόμη ανώριμα και θα επιβαρυνθούν.

  • Φρέσκο αγελαδινό γάλα

Το φρέσκο αγελαδινό γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο, οδηγώντας σε κίνδυνο σιδηροπενίας. Ακόμη, είναι αυξημένο σε κορεσμένα λιπαρά και ανόργανα στοιχεία, γεγονός επιβαρυντικό για την υγεία. Επίσης, το βρέφος επιτρέπεται να καταναλώνει ένα αρκετά συγκεκριμένο και περιορισμένο ποσοστό πρωτείνης από την διατροφή, σε σχέση με την μετέπειτα ζωή του. Το γάλα αγελάδος είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτείνη οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το βρέφος να προσλάβει περίσσεια πρωτείνης.

  • Φρέσκο κατσικίσιο γάλα:

Το φρέσκο κατσικίσιο γάλα, είναι υπεύθυνο για διαταραχές στην ηλεκτρολυτική ισορροπία, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολική οξέωση και αντιγονικότητα. Είναι ιδιαίτερα υψηλό σε νάτριο (50mg Na ενώ το μητρικό γάλα έχει μόλις 17 mg), επιβαρύνοντας την διατροφή του βρέφους. Επιπλέον, είναι εξίσου πλούσιο σε πρωτείνη, κάτι που δεν θέλουμε για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε και στο αγελαδινό.

Τώρα ξέρεις. Δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή άγχους. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές, προστάτευσε την υγεία του παιδιού σου αλλά και … την ηρεμία σου. Όλα θα πάνε υπέροχα.