Υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ ύπνου και διατροφής; Υπάρχει, είναι περίπλοκη, και θα προτείνουμε παρακάτω τις ιδανικότερες τροφές, με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Κάποια από τα καθημερινά τρόφιμα που υπόσχονται να σου προσφέρουν την πολυπόθητη ξεκούραση είναι:

  • Ακτινίδια

Δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα γιατί τα ακτινίδια μπορεί να βοηθούν στον ύπνο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις φυλλικού οξέος και/ή την υψηλή συγκέντρωση σεροτονίνης.

Σε μια μελέτη, άτομα που έτρωγαν δύο ακτινίδια μία ώρα πριν από τον ύπνο, διαπίστωσαν ότι αποκοιμήθηκαν γρηγορότερα, κοιμήθηκαν περισσότερο και είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

  • Λιπαρά ψάρια

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα λιπαρά ψάρια μπορεί να βοηθήσουν στον ύπνο παρέχοντας μια υγιή δόση βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία εμπλέκονται στη ρύθμιση της σεροτονίνης από τον οργανισμό.

Μια μελέτη, για μια περίοδο μηνών, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν σολομό τρεις φορές την εβδομάδα είχαν καλύτερο ποιοτικά ύπνο καθώς και βελτιωμένη λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην κατανάλωση ψαριών κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D τείνουν να είναι χαμηλότερα.

  • Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κάσιους θεωρούνταιτροφές που προάγουν τον ύπνο. Αν και οι ακριβείς ποσότητες μπορεί να διαφέρουν, οι ξηροί καρποί περιέχουν μελατονίνη καθώς και βασικά μέταλλα όπως μαγνήσιο και ψευδάργυρο που είναι ευρεγετικά για την διατήρηση ποιοτικού ύπνου. Σε μια κλινική δοκιμή, με τη χρήση συμπληρωμάτων, διαπιστώθηκε ότι ένας συνδυασμός μελατονίνης, μαγνησίου και ψευδαργύρου βοήθησε ηλικιωμένους ενήλικες με αϋπνία να κοιμούνται καλύτερα.

  • Ρύζι

Οι μελέτες που μελέτησαν την σχέσημεταξύ πρόσληψης υδατανθράκων και ύπνου είχαν συνολικά μικτά αποτελέσματα, αλλά ορισμένα στοιχεία συνδέουν την κατανάλωση ρυζιού με τη βελτίωση του ύπνου.

Μια μελέτη σε ενήλικες στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά ρύζι ανέφεραν καλύτερο ύπνο από εκείνους που έτρωγαν περισσότερο ψωμί ή ζυμαρικά.

Ταυτόχρονα, τα ζαχαρούχα ποτά και τα γλυκά έχουν συνδεθεί με χειρότερο ύπνο, οπότε φαίνεται ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ίσες. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να προσδιοριστούν πλήρως οι επιδράσεις των διαφόρων υδατανθράκων που σχετίζονται με τον ύπνο.

Ο αντίκτυπος των υδατανθράκων στον ύπνο μπορεί να επηρεάζεται από το τι καταναλώνεται μαζί με αυτούς. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός μέτριας ποσότητας πρωτεΐνης, που περιέχει τρυπτοφάνη ( αμινοξύ που προάγει τον ύπνο) και υδατανθράκων, μπορεί να διευκολύνει τον δρόμο της τρυπτοφάνης προς στον εγκέφαλο. Η γαλοπούλα είναι ένα παράδειγμα πρωτεΐνης με υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης

  • Βύσσινα και χυμός βύσσινο

Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έπιναν δύο ποτήρια χυμό βύσσινο την ημέρα, είχαν περισσότερο συνολικό χρόνο ύπνου και υψηλότερη ποιότητα ύπνου.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως τα βύσσινα έχουν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις μελατονίνης από άλλα τρόφιμα, της ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και προάγει τον υγιή ύπνο. Τα βύσσινα μπορεί επίσης να έχουν αντιοξειδωτική δράση που ευνοεί τον ύπνο.

Εν τέλει, είναι γεγονός πως η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου έχουν τεράστια επίδραση στην καθημερινή σου ζωή. Ο διαταραγμένος ύπνος επηρεάζει την εργασία, τη συγκέντρωση και την ικανότητα αλληλεπίδρασης με άλλους. Τί θα έλεγες λοιπόν να δοκιμάσεις να εντάξεις πιο συχνά τις παραπάνω τροφές στη διατροφή σου;

Δημοσιεύτηκε 1η φορά το Μάρτιο 2022 στο gymx.gr

Aνανεώθηκε ξανά τον Φεβρουάριο 2023