Διαιτολόγοι, γυμναστές καθώς και γιατροί συχνά υπογραμμίζουν την ευεργετική δράση των ξηρών καρπών στην συνολική υγεία, καθώς και στην σωστή θρέψη. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη καρπών που μπορείς να καταναλώσεις, που είναι εύκολα προσβάσιμα από το ξηροκαρπάδικο της γειτονιάς, έως το σούπερ μάρκετ. Ποιον να διαλέξεις όμως;

Παρακάτω θα διαβάσεις για 10 ξηρούς καρπούς που μπορείς να καταναλώσεις ανάλογα με το ΄΄δυνατό΄΄ τους σημείο.

  1. Αμύγδαλα. Οι ξηροί με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Επίλεξε να τα καταναλώνεις με τη φλούδα που, προάγει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων. Το έντερό σου θα σε ευγνωμονεί!
  2. Καρύδια Βραζιλίας. Πολύτιμη πηγή σεληνίου που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών ενζύμων. SOS! Η ποσότητα που καταναλώνουμε δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1-3 καρύδια την ημέρα για αποφυγή τοξικότητας (σελήνωση).
  3. Φιστίκια Αιγίνης: Έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο και την μεγαλύτερη αναλογία των απαραίτητων, για τον οργανισμό, αμινοξέων, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.
  4. Κάσιους: Συνιστούν εξαιρετική επιλογή για μια χορτοφαγική διατροφή, αφού έχουν την αμέσως μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μετά τα φιστίκια Αιγίνης, και είναι πλούσια σε μαγνήσιο.
  5. Κάστανα: Με τα λιγότερα λιπαρά και τις λιγότερες θερμίδες, από κάθε άλλο ξηρό καρπό, αποτελούν ένα υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και μάλιστα …χωρίς γλουτένη!
  6. Macadamia: Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά και ο ξηρός καρπός με την υψηλότερη περιεκτικότητα των φιλικών προς την καρδιά μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
  7. Φουντούκια: Η δεύτερη πλουσιότερη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, μετά τα macadamia.
  8. Πεκάν: Πλούσια πηγή από φυτοστερόλες, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
  9. Κουκουνάρια: Περιέχουν πινολενικό οξύ, το οποίο προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών, γλυκαγόνη και χολοκυστοκινίνη, που περιορίζουν την όρεξη και ελέγχουν τον κορεσμό.
  10. Καρύδια: Έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα

Μπορώ να καταναλώνω άφοβα όσους ξηρούς καρπούς θέλω?

Οι ξηροί καρποί είναι εξόχως ευεργετικοί για την υγεία σου, όμως ταυτόχρονα, είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Επομένως, η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ημερήσια ενεργειακή σου πρόσληψη και συνεπώς το βάρος σου. Συνίσταται η κατανάλωση 30 γρ ανάλατων ξηρών καρπών, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.

Κι ο νικητής είναι…

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι δεν είναι εύκολο να αναδειχθεί ένας ξεκάθαρος νικητής, αλλά …έκαστος στο είδος του!

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17125529/

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-10-healthiest-nuts

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323042

https://www.healthline.com/nutrition/high-protein-nuts

https://www.cbsnews.com/media/nuts-about-nuts-best-and-worst-kinds-for-health/

https://www.healthline.com/nutrition/raw-vs-roasted-nuts