Η έλλειψη ύπνου μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το βάρος σου. Υπερβολή; Κι όμως!

Θα σε βοηθήσουμε να το κατανοήσεις με απλά παραδείγματα : “Αν κοιμάσαι λίγες ώρες…

  • είναι πιο πιθανό να παραγγείλεις έναν τετραπλό καπουτσίνο για να “βγάλεις” την ημέρα
  • είναι πιο εύκολο να μην πας το απόγευμα γυμναστήριο, γιατί είσαι “πτώμα”
  • είναι πιο λογικό να παραγείλεις κάτι εύκολο και γρήγορο καθώς δεν έχεις κουράγιο για μαγείρεμα

Μήπως κάτι από τα παραπάνω σου ακούγεται οικείο; Αυτό το άρθρο θα σου εξηγήσει πόσο αναγκαίος είναι ο επαρκής ύπνος, ακόμη και για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο επαρκής ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία, την ευεξία και το βάρος σου, όπως η διατροφή και η άσκηση. Η έλλειψη ύπνου προετοιμάζει τον εγκέφαλό σου να πάρει κακές αποφάσεις. Αμβλύνει τη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων και ελέγχου των παρορμήσεων. Έτσι, είναι λίγο σαν να βρίσκεσαι σε μέθη. Δεν έχεις την πνευματική διαύγεια για να πάρεις καλές αποφάσεις – πόσο μάλλον να φας σωστά.

Μπορεί η έλλειψη ύπνου να αυξήση την όρεξη σου ;

Πολλές φορές θεωρούμε ότι η όρεξη αφορά απλά ένα γουργουρητό στο στομάχι, όμως στην πραγματικότητα ελέγχεται από νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι επιτρέπουν στους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι νευροδιαβιβαστές γκρελίνη και λεπτίνη θεωρείται ότι έχουν κεντρική σημασία για την όρεξη. Η γκρελίνη προάγει την πείνα και η λεπτίνη συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού. Το σώμα αυξάνει και μειώνει φυσικά τα επίπεδα αυτών των νευροδιαβιβαστών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση αυτών των νευροδιαβιβαστών από το σώμα. Σε μια μελέτη, οι άνδρες που κοιμόντουσαν 4 ώρες, είχαν αυξημένη γκρελίνη και μειωμένη λεπτίνη σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν 10 ώρες.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η στέρηση ύπνου επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις. Τα άτομα με στέρηση ύπνου τείνουν να επιλέγουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του ύπνου και της απορρύθμισης των νευροδιαβιβαστών είναι περίπλοκη και απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση τους.

Μπορεί ο ύπνος να αυξήσει τον μεταβολισμό σου;

Ο μεταβολισμός είναι μια χημική διαδικασία κατά την οποία το σώμα μετατρέπει ό,τι τρώς και πίνεις σε ενέργεια που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις. Όλες σου οι δραστηριότητες, αποτελούν μέρος του μεταβολισμού. Ενώ δραστηριότητες όπως η άσκηση μπορούν να αυξήσουν προσωρινά τον μεταβολισμό, ο ύπνος δεν μπορεί. Ο μεταβολισμός στην πραγματικότητα επιβραδύνεται περίπου 15% κατά τη διάρκεια του ύπνου, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του το πρωί .

Από την άλλη πλευρά όμως, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου οδηγεί πολλές φορές σε μεταβολική δυσλειτουργία. Ο κακός ύπνος σχετίζεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες, προδιαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο επιπλέον χρόνος που δαπανάται σε εγρήγορση μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες για φαγητό και ο λιγότερος ύπνος μπορεί να διαταράξει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Καταλήγοντας, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αποτελεί σημαντικό μέρος ενός υγιούς σχεδίου απώλειας βάρους. Το πιο σημαντικό είναι ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια ύπνου κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας μπορεί να μειώσει την ποσότητα του βάρους που χάνεται και να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής.

Δημοσιεύτηκε 1η φορά το Μάρτιο 2022 στο cozyvibe.gr

Aνανεώθηκε ξανά τον Φεβρουάριο 2023