Παραδέξου το. Σίγουρα κάποια στιγμή το πήρε το αυτί σου σαν θέμα συζήτησης σε μία παρέα, σίγουρα υπήρξε κάποια διαφήμιση στην τηλεόραση που παρουσίαζε την μακαρονάδα σαν “αδυναμία”, σίγουρα ίσως κάποια στιγμή εσύ το έκανες search στο Google. Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως ζυμαρικά; Tα μακαρόνια παχαίνουν τελικά ;

Θα κάνουμε μία τίμια προσπάθεια να αποκατασταθεί η διατροφική φήμη των ζυμαρικών, εδώ και τώρα. Πολλοί εξισώνουν τα λευκά μακαρόνια στο ίδιο ράφι με το λευκό ψωμί, και έπειτα τα κοιτάζουν με τρόμο ως την επιτομή των “λευκών-εξευγενισμένων αμαρτιών”. Είναι γεγονός πως, αν ήδη έχεις θέμα με το ζάχαρο στο αίμα σου, αν είσαι σε στάδιο προ-διαβήτη ή ακόμη και αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη, είναι κάποιες από τις περιπτώσεις όπου οι λευκοί υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου. Ναι, τα λευκά μακαρόνια, το λευκό ψωμί όπως και το λευκό αλεύρι είναι απλοί υδατάνθρακες, επομένως διασπώνται γρήγορα και έτσι ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου. Αυτή η κατάσταση δεν είναι επιθυμητή καθώς επιβαρύνει την υγεία σου. Ωστόσο, αυτό δεν εμπλέκει τα ζυμαρικά με την αύξηση βάρους σε καμία περίπτωση.

Είναι όλα τα μακαρόνια ίδια;

Ο τρόπος που θα μαγειρέψεις τα ζυμαρικά σου, το είδος του ζυμαρικού, αλλά η διατροφή σου σαν σύνολο, πέρα από το κομμάτι των ζυμαρικών, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πάμε να δούμε τι συμβαίνει..

  1. Επίλεξε τα βράσεις τόσο όσο τα μακαρόνια σου. Τα “al dente” ζυμαρικά, αν και λευκά, έχουν όντως γλυκαιμικό δείκτη συγκρίσιμο με το φαγόπυρο ή το καστανό ρύζι. Αυτό σημαίνει πως απελευθερώνουν σταθερά και αργά ενέργεια που σε κρατάει χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν επιβαρύνει το τρόφιμο με το μέγιστο γλυκαιμικό δείκτη.
  2. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Σκέψου πως 1 κούπα μακαρόνια ολικής περιέχουν 4,6 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε μακαρόνια λευκά είναι 2,2 γραμμάρια φυτικών ινών (σχεδόν τα μισά!). Αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 15 γραμμάρια διαιτητικών ινών κάθε μέρα αντί για τα 25 – 30 γραμμάρια που θα έπρεπε να προσλαμβάνουν. Επομένως ίσως είναι η πηγή φυτικών ινών που σου χρειάζεται!
  3. Σε μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερα από 23.000 άτομα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Neuromed του Pozzilli της Ιταλίας, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ζυμαρικά είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), περιφέρεια μέσης και ισχίων και αναλογία μέσης-ισχίων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, μία μεσογειακή χώρα στην οποία οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα μοντέλο μεσογειακής διατροφής. Συμπεριλάμβαναν στην διατροφή τους σχεδόν καθημερινά, εκτός από ζυμαρικά, περισσότερες ντομάτες, σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδια και σκόρδο, ελαιόλαδο, τυρί και ρύζι, όλα πυλώνες της μεσογειακής διατροφής
  4. Mετα-ανάλυση που περιλάμβανε πλήθος τυχαιοποιημένων ερευνών, μελέτησε την επίδραση μια διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που έδινε έμφαση στα ζυμαρικά, σε σύγκριση με διατροφές υψηλότερου γλυκαιμικού δείκτη που όμως δεν είχαν καθόλου ζυμαρικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, η διατροφή όπου τα ζυμαρικά αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της, δεν επηρέασε δυσμενώς το λίπος, και μάλιστα μείωσε το σωματικό βάρος σημαντικά (>0,5 kg) σε σχέση με την διατροφή που δεν περιείχε καν ζυμαρικά.

Ta makaronia paxainoun telika 2 1

Tελικά ποια είναι η ετυμηγορία;

Τα ζυμαρικά αποτελούν θεμελιώδες μέρος της πολυδιαφημισμένης μεσογειακής διατροφής, οπότε είναι λογικό να αποτελούν μέρος της διατροφής σου. Η κλασική μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε υγιή για την καρδιά λιπαρά, από το ελαιόλαδο και τα ψάρια, καθώς και σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ναι, ζυμαρικά!

Σίγουρα περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για την αξιολόγηση της επίδρασης από την κατανάλωση ζυμαρικών, ωστόσο, οι μέχρι τώρα έρευνες αποτελούν “καταπέλτη” στην κατάρριψη μύθων που σχετίζονται με τους υδατάνθρακες.

Feel free, και απόλαυσε μία μακαρονάδα χωρίς τύψεις λοιπόν.

Πηγές:

  1. https://www.neuromed.it/la-pasta-non-ingrassare-anzi/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29615407/