Στα όσπρια ανήκουν οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβιθιά, τα κουκιά, η φάβα, η σόγια, τα λούπινα, το λαθούρι, τα μπιζέλια, τα χαρούπια, αλλά και τα φιστίκια!
Η καθημερινή ανάγκη του ανθρώπου σε πρωτεΐνη ανέρχεται στα 30-40% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων του. Περίπου τα 90γρ ή ½ κούπα μαγειρεμένου όσπριού δίνει το 15-20% αυτών των αναγκών. Επομένως τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, όμως η έλλειψη της μεθειονίνης (ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα) τα κατατάσσουν σε κατώτερη θέση από το κρέας. Παρόλα αυτά η ταυτόχρονη κατανάλωση δημητριακών αυξάνει την απορρόφηση φυτικών πρωτεϊνών.
Τα όσπρια διαθέτουν ελάχιστο ποσοστό λίπους, η μισή κούπα περιέχει περίπου το 5% της συνολικής ενέργειας του ανθρώπου, εκτός από τα ρεβίθια και τη σόγια που περιέχουν 15 και 47% αντίστοιχα.
Για να δεις το άρθρο σε μορφή stories
👇
Βέβαια, το λίπος δεν είναι κάτι που θα πρέπει να τρομάζει τους ανθρώπους. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τη φυσιολογική ποσότητα λίπους στο σώμα του για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, την απορρόφηση βιταμινών αλλά και την καλή διατήρηση του σώματος και του δέρματος. Ο κάθε άνθρωπος εξατομικευμένα θα πρέπει να έχει επίπεδα λίπους όχι πολύ υψηλά κι όχι πολύ χαμηλά για το σώμα του. Έτσι λοιπόν, το λίπος που υπάρχει στα όσπρια είναι κι αυτό που χρειαζόμαστε, το λινελαικό οξύ και σε μικρότερες ποσότητες το α-λινολενικο οξυ.
Η διαθεσιμότητα των οσπρίων σε σίδηρο ασβέστιο, φολικό και ψευδάργυρο είναι αξιοσημείωτη με κάποιες τελευταίες έρευνες να μαρτυρούν πως η ύπαρξη βιταμίνης C στα μαγειρεμένα όσπρια δεν αυξάνει κατά πολύ τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.
Τα όσπριο περιέχουν 2-4γρ φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Επομένως, άτομα με υπερχοληστεροναιμία έχουν βρει έναν πολύ καλό σύμμαχο για την καλυτέρευση της υγείας τους. Παρά τις αντιπαραθέσεις, τα όσπρια δείχνουν να βελτιώνουν την υγεία των διαβητικών αλλά και αυτών που έχουν προδιάθεση σε αυτόν.
Αρκετοί ενήλικες αλλά ακόμα περισσότερα παιδιά κι έφηβοι έχουν αρνητική άποψη τόσο για τη γεύση όσο και για την υφή των οσπρίων. Όμως ένα τόσο δυναμωτικό και ωφέλιμο για την υγεία τρόφιμο δεν θα έπρεπε να λείπει από το εβδομαδιαίο μενού.
Ακολουθούν μικρά tips για να βάλετε στη ζωή σας τα όσπρια, πέρα από τη μορφή της συνηθισμένης σούπας.
Πως να μαγειρέψουμε τα όσπρια
Το πρωταρχικό στάδιο για την προετοιμασία των οσπρίων είναι το ‘’μούσκεμά’’ τους, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί τόσο ο χρόνος ψησίματος όσο και οι τοξικές ουσίες που περιέχουν. Ο χρόνος ‘’μουσκέματος’’ ποικίλει ανάλογα με τη σκληρότητα του εξωτερικού μέρους των οσπρίων.
- Φάβα, η αλμυρή μους που θα συνοδέψει το κυρίως μενού σας.
Συνοδέψτε το με λίγες ελιές, φρέσκο κρεμμυδάκι και λιαστή ντομάτα.
- Προσθέστε λίγες κουταλιές σπιτικό χούμους στην δροσερή τορτίγια που θα φάτε για βραδινό.
- Οι φακές δε χρειάζεται να φαγωθούν ζεστές με το ζουμάκι τους. Αντιθέτως βράστε τις χωρίς λάδι, στραγγίστε και αφήστε τες να κρυώσουν. Προσθέστε ελιές, αβοκάντο, πιπεριά, φρέσκο και ξερό κρεμμυδάκι.
- Μια πολύ θρεπτική λύση έρχεται από την Κύπρο. Το φακόρυζο, πολύ γρήγορο, εύκολο και πεντανόστιμο, μπορεί να φαγωθεί και κρύο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
- Και γιατί ο πουρές πατάτας και λαχανικών να μη γίνει και οσπρίων; Βάλτε χρώμα και φαντασία στην κουζίνα σας και σερβίρετε τον πολύχρωμο πουρέ οσπρίων σας δίπλα σε λίγο κρέας.