Τα τελευταία χρόνια το κίνημα του Body Positivity έχει κατακλύσει τα social media, όμως γνωρίζεις πότε ξεκίνησε και τι έχει αλλάξει στον κόσμο από το ξεκίνημά του;

Σ΄αυτό το άρθρο θα μάθεις βήμα βήμα για το body possitivity.

Πότε και πώς ξεκίνησε το Body Possitivity;

Το 1969, ένας νεαρός μηχανικός στη Νέα Υόρκη, ο Bill Fabrey, ήταν πολύ θυμωμένος με τον τρόπο, που ο κόσμος αντιμετώπιζε τη γυναίκα του, επειδή είχε παραπάνω κιλά. Είχε διαβάσει ένα άρθρο πριν από μερικά χρόνια, από τον Lew Louderbach σχετικά με τους άδικους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζονταν οι υπέρβαροι άνθρωποι. Έφτιαξε αντίγραφα και τα μοίρασε σε όλους όσους γνώριζε. Στη συνέχεια, συγκέντρωσε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και δημιούργησε την Εθνική Ένωση για την Ενίσχυση των Χοντρών Αμερικανών.

Και κάπως έτσι, έγινε η αρχή για τη δημιουργία του Body Possitivity Movement.

Το Body Positivity υποστηρίζει, ότι στην πραγματικότητα το σώμα μας, είναι ήδη υπέροχο, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι πάνω του. Προωθεί την πεποίθηση, ότι το να αγαπάει κανείς το σώμα του, είναι πολύ πιο σημαντικό από οποιαδήποτε τυχόν άποψη έχει κανείς άλλος.

Τι έχει καταφέρει το κίνημα αυτό;

Πρόσφατη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το 2016, δείχνει ότι, η δυσαρέσκεια για το σώμα μας μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση. Σε μετα-ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 250 μελέτες, που αφορούσαν περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες σε διάστημα 31 χρόνων. Ενώ, οι γυναίκες αναφέρουν σταθερά μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για το σώμα τους, από ό,τι οι άνδρες, τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η δυσαρέσκεια αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα ευρήματα αυτά ,αποτελούν ένα θετικό σημάδι, που υποδηλώνει ότι τα κινήματα αποδοχής και αγάπης για το σώμα, όπως το body possitivity, έχουν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες βλέπουν τον εαυτό τους.

Συμπεραίνοντας, αν και πρόκειται για μια δύσκολη μάχη, η καλύτερη ενημέρωση σχετικά με το τι είναι τελικά ένα υγιές σώμα και παράλληλα η αύξηση της εκπροσώπησης όλων των τύπων σώματος στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Με απώτερο σκοπό, να επιτευχθεί σιγά σιγά η εξάλειψη παλιών στερεοτύπων γύρω από το ανθρώπινο σώμα και να καταπολεμηθεί η λανθασμένα κακή εικόνα του σώματος.

Για να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με το Body positivity διάβασε αυτό το άρθρο: “Μήνυμα Θετικότητας… ή μήπως όχι;”